22 september 2011

TUUPE VUIR RONSE

HET WOORD IS AAN BURGEMEESTER DUPONT

Een digitale storm doet Ronse op zijn grondvesten daveren. De brief van Simon Demeulemeester, eerder verschenen in Den Belleman (zie mijn vorige post), dondert via de sites van Knack, De Morgen en Het Nieuwsblad like a rolling stone door het digitale medialandschap. De hele Facebookgeneratie van Ronse grossiert op dit moment volop in commentaren. Pro’s en contra’s ventileren hun mening op diverse profielen en in tientallen comments. Nooit eerder was Ronse digitaal zo hot. Ook Radio 1 pikte op het item in en gaf Simon het woord.

De jonge makers van Den Belleman hier in Ronse zelf voelen zich daar slecht bij omdat Simon het paradigma van lokaal wakkere burgerblad – vanuit zijn nieuwe stek Gent - blijkbaar in zijn eentje op het federale niveau heeft getild. En nog wat verderop ook. Want er zijn al comments vanuit Thailand. In de stijl van : zie je wel dat ik gelijk had van er weg te zijn gegaan. Met dat bredere kader is het risico op imagoschade bij niet-Ronsenaars nauwelijks te overzien, zo wordt ter redactie van 'Den Belleman' gezucht. Dit bovenop de keuze van Oudenaarde als nieuwe aankomststek voor de Ronde van Vlaanderen ondermeer...'vanwege meer uitstraling dan Ronse'. Tja, ien Roonse ees dat iet teinwuirdeg.

De discussie rond Simons brief is nu volop aan het woeden. De medewerkers van 'Den Belleman' bereiden een antwoord voor. Ze doen dit in een poging de solo slim van Simon te plaatsen en terug te brengen tot het eigenlijke kader van hun themanummer: veiligheid in Ronse. Zij vangen inmiddels de builen ter plekke. Want Simon heeft hen zo te horen niet vooraf geconsulteerd voor zijn mediatieke stunt. De sponsor van 'De Belleman' schrijft Simon in een mail (die ik in cc kreeg) boos dat hij 'plaatsvervangende schaamte voelt'. Ook op Facebook zijn er ziedende reacties die Simon tacklen op de ene zwakke plek van zijn betoog: dat hij als Ronsenaar zijn roots de rug toekeert terwijl het aan de Overpoort in Gent niks beter is en de cijfers van criminaliteit er in verhouding niet beter of slechter zijn.


En Luc Dupont bij dit alles? De burgemeester van Ronse tot wie de brief van Simon gericht is? Hij legt er tot dusver het zwijgen toe. Doet hij daar goed aan? Wie zal het zeggen? Blijft hij zwijgen? Of wacht hij zijn moment af? Misschien kan hij een en ander verduidelijken op het eerste verkiezingsdebat dat er zit aan te komen (zie hiernaast in exclusiviteit de affiche van dat debat onder leiding van Jonathan Jouret...van 'Den Belleman'). Als zijn partij al wil meedoen. Want ook daarover bestaat zo te horen grote onzekerheid.

Van onzekerheid gesproken. Onzekerheid is nu net wat de Ronsenaars nu helemaal in de greep houdt. Onzekerheid op straat. Onzekerheid over de Renaixance van Ronse en alle strategische en andere plannen daaromtrent. Onzekerheid over het imago van Ronse. Onzekerheid over het taalstatuut van Ronse. Onzekerheid over de Stadstuin enzovoort.

Ik schrijf Luc Dupont hier geen brief, nee. Heeft Simon al gedaan. Ik bied hem, de burgervader van alle Ronsenaars, hier wel een wederwoord aan. Onder de vorm van een 'Vrije Tribune' waarvan de inhoud naar de lezers van deze blog toe voor die ene keer onder zijn eigen volste verantwoordelijkheid valt. Het is zijn goed recht om daar al dan niet op in te gaan. Allicht heeft hij zelfs een hoop goede redenen om het nu net niet te doen. Want toegegeven hij wordt hier – in die publieke rol als burgemeester welteverstaan - niet gespaard. Alvast niet als het erop aan komt wars van de partijpolitiek het algemeen belang van àlle Ronsenaars te dienen. Misschien houdt hij dan ook rekening met al het positieve dat hier de afgelopen vijf jaren over hem is gepubliceerd. Toch telkens waar het erop aan kwam zijn dossierkennis, competentie en gedrevenheid voor Ronse onder de aandacht te brengen. Ik nodigde Luc Dupont ook al eens eerder langs deze publieke weg uit op fietstour door 'Ronse Wielerstad': om samen met hem naar de fietspaden van Ronse te...zoeken. Geen respons. Maar wat niet is, kan nog komen. We zien wel. Een oude wijsheid zegt dat niks sterker is dan de stilte. Ik weet echter niet of je tegenover zoveel tristesse van geschokte en verontruste Ronsenaars als burgervader in het heetst van een debat dat meer dan de hele jonge generatie van Ronsenaars beroert zomaar kan blijven zwijgen.

Hoe dan ook: het aanbod is bij deze gelanceerd. Het is vanzelfsprekend beperkt in de tijd want de verkiezingen naderen en een vrije tribune ja, maar een gratis verkiezingspodium nee. Gaat het niet door, gaat Luc Dupont niet in op het voorstel (opgekoterd door sliechte kameroeten ofzo) dan: even goede Ronsenaars. We zullen hier bij leven en welzijn blijven doorgaan voor onze geliefde stad. En we zullen er nièt uit wegvluchten. Enfin ik toch niet. Over deze drie simpele woorden zullen we het hoe dan ook wel altijd eens blijven : Tuupe Vuir Ronse.