28 mei 2011

TUUPE VUIR RONSE

MEESTERWERK VAN
ARMAND DEMEULEMEESTER
KOMT EVEN TERUG NAAR RONSE


Goed nieuws voor alle kunstminnaars. ‘De Kruisweg van de Stilte’, met zijn ‘Genesis’-cyclus de absolute top in het oeuvre van wijlen de Ronsese meester Armand Demeulemeester komt even terug naar Ronse.
Armand schilderde het heel aangrijpend werk in 1979 in opdracht van de paters van West-Vleteren waar hij zelf wel eens verbleef voor een bezinningsweek. Hij stond toen op de top van zijn kunnen en creativiteit. In twaalf expressionistische doeken gaf hij zijn eigenzinnige visie op het lijdensverhaal. Het resultaat is tijdloze kunst en voldragen meesterschap.

Door de verbouwing van de abdij van West-Vleteren is dit werk al een tijd op tournee langs de grote Vlaamse steden. Het Davidsfonds van Ronse haalt dit meesterwerk nu ook even terug naar Ronse naar aanleiding van de honderdjarige viering van het Davidsfonds Ronse.

2012 belooft overigens een megajaar te worden voor Ronse. Gisteravond kondigde burgemeester Dupont in aanwezigheid van een geïnteresseerd publiek en het verzamelde journaille op de site van De Ververij aan de Beekstraat de opening aan van de nieuwe Ronsese Academie annex Cultureel Centrum voor september volgend jaar. Dat is dan, net zoals voor het Rosco vijf jaar geleden, op een boogscheut van de gemeenteraadsverkiezingen. Het wordt één van de mooiste cultuurtempels van Vlaanderen. Behalve Davidsfonds Ronse viert ook Theater Voor Taal en Volk in 2012 zijn honderdjarig bestaan met alvast een feestelijk logo dat ik u hier graag ovenvers meegeef. Van verkiezingen gesproken: 2012 is ook het jaar waarin Tavi een gok doet naar de sjerp van Luc Dupont. Brigitte Van Houtte van haar kant, die na haar vrijwel kleurloos mandaat als raadslid volgens mijn bronnen in haar partij bij de 'echte' verkiezingen van 2012 nu al niks minder dan een schepenambt ambieert en daarmee (voor de kenners van de oude 'CVP Ronse') in de voetsporen dreigt te verzanden van Mevrouw Dewispelaere was er nièt.