17 mei 2011

TUUPE VUIR RONSE

LETTRES DE MON MOULINMatch Supermarkten vult in het najaar de leegte nagelaten door Carrefour op de Plaza-site aan de Snoecklaan. Dat bevestigt Sabine Müller van de warenhuisketen vanochtend in Het Laatste Nieuws. Burgemeester Dupont gaf eerder al aan dat Match Ronse best wel ziet zitten als lokatie. De keten heeft al vestigingen in Zottegem en Geraardsbergen. Sabine Müller vindt Ronse een geschikte uitvalsbasis om klantenpotentieel aan te trekken uit zowel het Vlaamse als het Waalse hinterland. Zo horen we het ook eens van een ander.

Match heeft voor Ronse een concept klaar waarbij de nadruk ligt op verse groenten, zuivelproducten en vleeswaren met daarnaast, in de gourmetafdeling kaas en fijne vleeswaren. In de afdeling Univers Baby komen jonge moeders en hun kinderen aan hun trekken.

Daarnaast krijgen we een vestiging van de broodjes-gebak- en pastaketen ‘Les Délices de mon Moulin’ waar we behalve voor brood ook terecht zullen kunnen voor ontbijt, ‘pateitsies’ of pastaslaatjes. Dit alles ovenvers en bovendien bereid door het personeel ter plekke. Match voorziet een tewerkstelling van zestig tot zeventig personeelsleden.

Terwijl het koopcentrum aan de Snoecklaan aldus herstelt van de Carrefour-ravage, snakt de binnenstad naar nieuwe initiatieven. Wordt aan gewerkt maar het gaat moeizaam traag en de tijd dringt wil men de ondergang van de Wijnstraat als winkelstraat tijdig counteren. Het stadsbestuur koopt er nu wel zelf diverse panden op om ze commercieel aantrekkelijk te maken en om te bouwen tot grotere winkelentiteiten. Aan de Sint-Martinuskant schieten diverse privé-initiatieven uit de grond. Dat zit goed maar het is vijf voor twaalf.

De geplande renovatie van de Oude Vrijheid moet een belangrijke stap worden naar de redding van Marktje en Wijnstraat. Zeker na de renovatie van de Steenbrugge kan er dan een link worden getrokken met het koopcentrum aan de Delhaize.

Wie Ronse de komende jaren wil besturen, zal hoe dan ook het commerciële herstel van de binnenstad hoog op de agenda moeten zetten. Gaf de renovatie van de Markt duidelijk een nieuwe impuls aan het Ronsese uitgangsleven, dan is het nu alle hens aan dek voor de resterende winkelstraten. Vooral Wijnstraat en Peperstraat kreunen onder leegstand en stopzetting van zaken, zoals begin deze maand de goed lopende banketbakker Van Nieuwenhuyze. De Peperstraat heeft er dan wel een paar schitterende nieuwe panden met appartementsgebouwen bij gekregen het is lang niet genoeg.

De doemdenkers van dienst die via zielige (anonieme) haatmail onder schuilnamen in krantensites Ronse systematisch afschrijven (je vraagt je af waarom ze dan gewoon niet maken dat ze wegkomen, cela nous ferait de l’air frais) kunnen zich, liever dan zich vol leedvermaak te wentelen in tegenslagen voor het bestuur en alle Ronsenaars die wél voor Ronse gaan, beter ‘s afvragen waarom grote investeerders, zoals nu weer Match, maar ook ondermeer Willy Naessens en zovele andere investeerders tal van mooie dingen plannen in onze geliefde stad. En dit van onder de oude Sint-Martinus tot voorbij station en Molendam.

Oh ja, ik geef u nog dit nieuwtje mee, fidele lezer. U krijgt er binnenkort allicht nog een nieuwe allebussen-verschijnsel bij. 't Ronsenaarke zal het heten en het zou worden uitgegeven door een Ronsese drukker. Zien of het wat meer wordt dan een  doorslag van het inmiddels succesvolle origineel:  Randeevoe. 't Ronsenaarke dus. Zelf hou ik alvast niet van verkleinwoorden als het om Ronsenaars gaat. Wat had u gedacht? 
Kom , laat ons met zijn allen binnenkort de Kruissens boven stappen en zien hoe schuune da Roonse tooch kan zoan.