23 april 2009

OVER LEVEN VOOR GEVORDERDEN

Mijn schrijfbroeder van altijd Carlos Alleene tekende eerder al voor hét monumentale referentiewerk over Roger Raveel. Het werd een parel van een kunst- en leesboek dat iedere liefhebber van de grote meester uit het land van Deinze in huis koestert.

Literair recensent en auteur Alleene kent Raveel dan ook al jaren als geen ander. Hij weet je bijvoorbeeld alles te vertellen over de fidele vriendschap die het echtpaar Raveel verbond met Hugo Claus. Ook over de dingen van het (over)leven die de bejaarde meester van licht, kleur, van verrassende performances op de Brugse wateren en van de witte vakjes verwonderen en beroeren.

Het mag dan ook niemand verbazen dat ook daarover op een dag een mooi boek van de persen rollen zou.


Leuk om weten allicht voor de Ronsenaars: de pastoor die bij de presentatie van het boek in aanwezigheid van Jan Hoet en Vlaams Parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten uitzonderlijk zijn kapel openstelt is onze stadsgenoot van origine 'Gaby' Desmaele. Gabriel wel, de zoon van 'Remietje'.

(Ik zie Remietje, de onverbrekelijke kaart-vriend van mijn bompa in Den Tap op zondagvoormiddag nog in de gauwte over zijn herte wrijven als het aan mijn grootvader - zijn vaste ploegmaat bij 't manillen - lag om te troeven en Remietje nu net toch wel met zijn handen vol vette harten zat. Bij koekes troef toverde mijn bompa dan weer een koekske uit 'zien booze'...God zegene en beware hen beiden in hun kaarthemel.)

'Over Leven voor Gevorderden'.
'Testietatutes'. Virtueel Dagboek.
Copyright Stef Vancaeneghem.