14 november 2008

DE BENIEUWDE RONSENAAR

EXCLUSIEVE BERICHTGEVING
FRACTIELEIDER SPA RONSE GEEFT ER DE BRUI AAN
LEANDER DE CAUTER VERLAAT DE POLITIEK


Leander De Cauter (32) de fractieleider van de socialisten in de raad geeft zijn ontslag. Dat nieuws is ons door betrokkene zelf bevestigd.

De jonge woordvoerder van de socialisten in de raad kan zich niet langer motiveren voor zijn mandaat. Hij ziet het ook niet langer te combineren met zijn andere taken als zaakvoerder van het Communicatiebedrijf Magelaan (dat de Spa-verkiezingscampagne verzorgde in Ronse) en als Voorzitter van het Vrijzinnig Centrum. Hij neemt ontslag als gemeenteraadslid maar blijft wel actief in de partij, zij het dan vanuit de coulissen.


De afwezigheid van de woordvoerder van de socialisten was ons eerder al bepaald opgevallen bij de belangrijke stemming van de motie voor de afschaffing van de faciliteiten. Net zoals de pijnlijke afwezigheid van schepen Gmati-Trabelsi die de jongste maanden vooral bezig is gebleken met haar voortgezette studies en de voorbereiding van haar professionele carrière als jonge juriste…

Wie Leander opvolgt als raadslid en woordvoerder, is nog niet bekend. Wel zal eenieder zich herinneren hoe het bij de heisa rond de faciliteiten op de bewogen jongste raadszitting en in afwezigheid van Leander De Cauter Björn Bordon was die het standpunt van de SPA terzake 'mocht' voorlezen waarbij zelfs de microfoon het liet afweten.

Meer openheid en democratie…

SPA Ronse plant voor volgende week een algemene vergadering waarin zowel de functie van voorzitter Tijl Bondue als die van secretaris Walter Kerckhove worden ingevuld. Er zouden zich twee kandidaten voor het voorzitterschap aandienen. Het is niet duidelijk of ‘ancien’ Walter Kerckhove daarbij nog kandideert om zichzelf op te volgen als secretaris. Zeker is dat de partij ‘een grotere openheid' betracht en zichzelf ook wil openstellen voor nieuwkomers die niet langer het traditionele parcours via de aloude ‘Wijkclubs’ hoeven te hebben gevolgd om in de partij aan hun trekken te komen. Om het met een eufemisme uit te drukken: de partij wil haar ‘democratisch gehalte verhogen'.

Als de Ronsese socialistische 'nomenclatura' daarbij dan ook nog wil afstappen van het elitaire loft-socialisme, de mandaten-cumulatiezucht, het benoemings-cliëntelisme, de korte termijn-kiezersmarketing en de inkomensbeveiliging van quasi-beroepspolitici op de rug van de nieuwe armoedige gelukszoekers, dan is er een kans dat de Vlaamse Progressieve en solidaire Ronsenaar eindelijk weer zijn echte stek terugvindt in het nu razendsnel verkrampende, plat populistische Ronsese maatschappelijke weefsel.

Tuupe tegen mekaar...

De socialistische partij is in Ronse al jaren op de retour door een gebrek aan echt leiderschap. Diverse zelfverklaarde zonnekoninkjes maken er - voor hun eigen carrièreplanning - apart (en vaak tegen elkaar) de dienst uit in functie van persoonlijk cliëntelisme. De partij lijdt onder de korte termijnpolitiek, geïnspireerd door de eigen kiezersmarketing.

Kopman Gunther Deriemaker slaagt er van zijn kant voorlopig maar niet in het echte leiderschap waar te maken dat hij als mandaat nochtans duidelijk van de Ronsese kiezer heeft gekregen bij de jongste verkiezingen. Zijn geschipper en pijnlijke koerswijziging in de faciliteitenkwestie sprak wat dat betreft boekdelen…

(Copyright. Verplichte bronvermelding bij overname).