04 januari 2008

DE BENIEUWDE RONSENAARVOOR
DE REST
OOK
EEN
GELUKKIG
JAAR
IN
RONSE
EN
HEEL
PRETTIG
BOMMELEN!INZICHT IN HET RONSE VAN 2008?

WAT DE RONSENAAR
VAN BURGEMEESTER DUPONT
VOORAL VERWACHT


1. HET VEILIGHEIDSGEVOEL IS WEG

Bij heel wat Ronsenaars is het veiligheidsgevoel weg. Dat is niet gebaseerd op perceptie maar op keiharde feiten: overvallen, gijzeling, agressie, bedreiging. Er gaat geen dag voorbij of je hoort deze verhalen en leest erover in de krant. Op de jongste gemeenteraad is er echter met geen woord gerept over de golf van overvallen die Ronse teistert. Meer nog dan zijn nadrukkelijker aanwezigheid (daar zorgt Herman De Croo uit Brakel wel voor ) verwachten de Ronsenaars van hun burgemeester vooral een krachtig signaal.

2. ECHTE INTEGRATIE BLIJFT UIT

De instroom van nieuwe Ronsenaars zorgt voor spanningen in onderwijskringen, sportclubs en zalen, op straat (cfr. parking Delhaize). De Ronsenaars verwachten niet dat gelukszoekers hier hun culturele identiteit en eigenheid opgeven: wel dat ze de leefcultuur en de gebruiken van deze stad respecteren. Respect werkt wederkerig. Het kan nooit de bedoeling zijn dat het politiek correcte denken van de democratische Ronsenaars misbruikt wordt voor normenvervaging.

Schepen Gmati- Trabelsi levert baanbrekend werk op het stuk van taalintegratie. Er is echter nog een lange weg te gaan naar het serene samenlevingsmodel waarin àlle Ronsenaars ‘tuupe’ zich kunnen vinden.

Dat veronderstelt vanwege de nieuwe Ronsenaars een consequente houding. Waarbij de geldstromen in Ronse blijven. Waarbij consumentengedrag àlle Ronsese handelaars ten goede komt en dan niet enkel de eigen filières. Waarbij Ronse het echte thuisland wordt. Waarbij Ronse geen stapsteen is naar snelle verrijking (bijvoorbeeld via verwerving van immobiliën) in het land van herkomst.

3. HET STADSCENTRUM BLOEDT DOOD

Het gaat slecht met het stadscentrum. Nieuwe handelszaken gaan na enkele maanden alweer dicht. Aloude gevestigde en welbekende zaken houden het voor bekeken.

Het nieuwe koopcentrum aan de Snoecklaan oogt mooi en is een succes maar zuigt de binnenstad leeg.

De ondersteunende maatregelen van het stadsbestuur slagen er niet in het commerciële stadscentrum de verhoopte nieuwe elan te geven.

De oude vrijheid rond Sint-Hermes met doorsteek van Markt naar Marktje smeekt om dringende renovatie. Het Klein Marktje ligt er triestig bij.

De Kortrijkse burgemeester Stefaan De Clerck heeft in deze blog aangegeven dat hij Ronse in een commercieel, promotioneel en toeristisch Eurodistrict Lille-Tournai-Ronse-Kortrijk best ziet zitten. Wat gebeurt ermee?
In 2007: niks.
In 2008?

4. DE STAD VERVUILT

De foto’s die we hier eerder van zwerfvuil alom publiceerden, liegen er niet om. Tot voor de burgermeesterswoning toe stapelt het vuil zich op. Nog voor de invoering van de nieuwe containers wordt de stad al ten allen kante geteisterd door zwerfvuil. Wie door en om de stad wandelt, krijgt daarbij het beeld van een snel vervuilende verloederende stad. Het wordt één van dé grote uitdagingen in 2008 om deze stad weer proper te krijgen en alle grachten, wandelwegen en akkers te ontdoen van de stapels plasticzakken vol zwerfvuil.

5. RONSE SLIBT DICHT

Het verkeer draait geregeld compleet in de soep aan Pessemiersbrug, Rooseveltplein, Vesten, Zuidstraat, Elzelestraat, Veemarkt en de Vis. Fietsen in Ronse is een ramp. Het ontbreekt deze stad behalve aan ontsluiting aan een omvattend fietspadenplan. Het blijft bij schuchtere plannen voor de Steenbrugge, Broeke en Kruissens en Ommegang. Het Strategisch Plan heeft het dan wel over groene vingers naar de omliggende natuurpracht: voor de fietser blijft dit alles dode letter. Ronse, de wielerstad van Vlaanderen, loopt achter op alle andere steden waar het erom gaat de binnenstad fietsrijp te maken. Fietspaden naar Muziekbos, Kluisbergen, Maarkedal en Collines laten op zich wachten.

Ook in 2008 nodigen we burgemeester Dupont uit voor een fietstochtje door zijn stad. Al verkiezen we voor alle zekerheid dat hij toch maar eerst die vijf grote pijnpunten van Ronse hierboven onder de knie probeert te krijgen...

En voor de rest: ook een gelukkig 2008 in Ronse.
Laat dit alles onze Bommelspret niet bederven!

Leve koning Ignace & koningin Kristel.


(Illustratie: 'Zotte Maandag'. Copyright Stef Vancaeneghem)