07 januari 2008

CONFETTI !Weledelgeboren Heer Professeur
Ephrem Delmotte
Stichter & Fondateur
Van de Bommels & de Bonmoss


Eerst het goede nieuws . Uw Bommelsstoet is nog nooit zo schone geweest. Wel veertig carnavalgroepen om van te snoepen. Vier-hon-derd ki-lo snoep hebben ze naar de kindsies gesmeten vanop hun schitterende chars. Ge moet al een geflipte Ronsieses zot zijn om nog nostalgiek te willen janken om de vergane glorie van die geschifte Ronsiese Klu Klux Klan van Duvoos uit eigen uw fifties. Die verdoemden ‘De Zondige Vrouwe’ naar hun hellevuur terwijl alle zondebokken ondertussen vrolijk (van de deugd) met hun drietand bleven rondtollen . Tja, de positie van De Zondige Vrouwe - op de brandstapel- is niet meer wat ze was. Ook de uwe niet. Ik kom er verder op terug.

Doch zoals gezegd: eerst het goede nieuws. Professor-Stichter, ge moogt gerust op uw twee oren slapen in uw carnavalse paradijs. Gelieve dan wel eerst uw artiestenhoed te verwijderen tegen de deuken. Al die Ronsiese carnavalsgroepen van 2008 zijn al even creatief als Turken en Spuken van vijftig jaar geleden.

’t Is hier zaterdagmorgen al heel sterk begonnen met een schone cavalcade door de straten van ons geliefd Ronse. Niets of niemand hield Koning Ignace & Koningin Kristel tegen. Op de Markt stond de burgemeester van Oudenaarde groen van jaloezie. Bij de Bonenklakkers hebben ze dat niet. Hij kan daar zelfs geen gratis vat meer geven nu de Liefmans failliet is. Adriaan Brouwerstad? Goe bezig.

Wie ook groen lachte op dat podium was onze eigenste burgervader hemzelve. De nar had net diens haar in de lievelingskleur van Mieke Vogels gespoten. Onze burgervader oogde als een paling in ’t groen al weet ik niet of palingen ogen hebben. Ik haat palingen, ik verkies diepvriespladijs. Luc Dupont beloofde gratis twee vaten op zijn kosten voor vanavond bij de Verbranding van de Bommel op de markt. Doet hij dat niet, dan kan hij morgen naar de rechtbank van Oudenaarde, genietend middenin het groen van zijn eigen haar.

Guillaume Devos, die alleen al vanwege die Gainsbourgstoppels Steracteur & Sterartiest worden mag, riep alle Ronsenaars op om naar zijn nummer 3470 Guillaume te smssen.

Hij heeft er tenminste 6000 nodig wil hij van die verdomde pijnbank af. Als 10 percent van alle klickers op deze blog dat doen, heeft onze Guillaume er 16.000 en is hij sebiet supersterartiest.

Pas op, zegt Guillaume: als ge het voor mij niet wilt doen, dan doet ge het toch voor het goede doel.

Maar Guillaume, jongen toch : voor heel Ronse zijde gij zelve het goede doel!


Enfin, beste professor-stichter, op de burgemeester van Oudenaarde na stond iederereen daar content op dat podium. Voorzitter Guy De Vos van de Raad der Bommels nog het meest van al. En zeer terecht. Generatie na generatie gaan de jonge Ronsenaars steeds weer mee in uw mooie droom van carnaval tot in het heelal.

Van heelal gesproken: hebt ge daar in uw Bommelsparadijs al die schone knallers van het vuurwerk gezien? Mag-ni-fiek! Wat ze bij die blazen van Anderlecht Sampion in het Brusselse niet meer durven omdat ze bang zijn voor attentats-à-la-bombe, dat kan dus in Ronse wel nog. Tegenover de waanzin van de wereld schieten wij Ronsenaars hier vrolijk al onze 4.000 petardekens af.

Om af te sluiten ook nog wat slecht nieuws. De Zot van de Stoesie is er met uw Woaf vandoor. Ze miste u daar op de Square. Vroeger had ze tenminste nog een schone vue op d’Hoge Mote. Maar met al die nieuwe appartementen daar moet ze nu content zijn met de helft van den Etang Cambier. En met de Sint-Hermestoren door een spleetje. Dat mens ambeteerde haar eigen. Van het een is het ander gekomen. Zot zijn doet geen zeer. Het kriebelt alleen maar een beetje. En geef toe, professor: waar het nu kriebelt, daar kunnen uw Woaf en de Zot alleen maar deugd van hebben.

Allez vooruit. Vive notre roi, ja leve onze Koning! Met hem zijn wij zo blij!

(Illustratie Ephrem Delmotte: Willy Van Nerum).