24 januari 2007

DE BENIEUWDE RONSENAAR (66)
EXCLUSIEF:

DE LAUREAAT VAN
HET RONSESE STADSGEDICHT
IS AUTEUR PAUL BAEKELAND


RONSE EERT ALS EERSTE EEN AUTHENTIEK SCHRIJFTALENT

SCHORISSENAAR SCHREEF STADSGEDICHT ONDER SCHUILNAAM


Met zijn subliem gedicht ‘Een vogel vlucht’, onder de schuilnaam Jan den Bosch, schreef romancier en dichter Paul Baekeland uit Schorisse zichzelf naar de erkenning waar deze auteur van onder meer negen romans al langer meer dan verdiend recht op heeft.

‘Een vogel vlucht’ verwoordt dan ook perfect alle thema’s waar Paul Baekeland sinds zijn debuut met ‘Vogelvrij' zonder concessie aan de gemakzucht voor staat: authentiek schrijverschap, verstilling, verwondering, perfecte eenheid met de natuur en het mysterie van het zijn.

Dat Paul Baekeland (op onze foto met Maria, één van zijn oogappels van kleinkinderen), via het ommetje van zijn alias Jan den Bosch, zichzelf nu in zijn zeventigste levensjaar tot laureaat schrijft van het Ronsese Stadsgedicht 2007 is vooral de terechte bekroning van een al te zwaar miskend zuiver schrijftalent.

De stad Ronse mag er echt fier op zijn een dergelijk talent op de meest zuivere wijze, via een schuilnaam van hem, te bekronen.

Hiermee wordt eindelijk ook het onrecht hersteld dat we hier al eerder aanklaagden (lees hierover in deze blog Egostrip 85 van 19 juni) waarbij Baekeland op het internet niet alleen sinds ’95 letterlijk dood is verklaard, maar ook door het Davidsfonds als auteur zomaar werd afgeschreven zonder woordje uitleg.

‘Een vogel vlucht’, zijn nu bekroond stadsgedicht dat we hieronder in primeur meegeven, is als een zuustofbel. Puur natuur. Het is geschreven schoonheid in een wereld vol vernieling. Het is de auteur op zijn best. In de volste rijkdom van zijn denken en zijn taal:


Een vogel vlucht

Een vogel vlucht
in ’t wilde weg
de stilte stuk.

De schreeuw verstikt
in mistig wit.

Is er een ster vermist
een bloem vertrapt,
een kind verwekt?

De flarden stilte razen weg,
te pletter in het niets.

De twijfel blijft.
Het water zwijgt.
Het natte pad is onbetreden.


Paul Baekeland is behalve een in de streek welbekende bouwondernemer, ook de auteur van de volgende romans: Vogelvrij (1978), Ontmoeting in de nachttrein (1980),'t Spuigat (1983), Tussen stad en stilte (1984), Man op wielen (1987), Het voddenboek (1991), Borrelies (1996), De ontsnapping (1999) en recent: Zonevreemd (2006)

Dra leest u hier ook alles over het bekroonde gedicht in de categorie jeugd waarvoor er 170 inzendingen waren. Maar deze primeur wilden we onze lezers alvast al meegeven.