06 september 2007

DE BENIEUWDE RONSENAAR (149)









DE ZWAARSTE MATCH VAN KSK:

TEGEN HET GEKLUNGEL VAN DE VOETBALBOND

BOND ZET CLUBS IN DE KOU...

EN LAAT ONDERTUSSEN LOTTOMILJOENEN LIGGEN

STAATSSECRETARIS BRUNO TUYBENS:

‘IS DIT ONWIL OF ONKUNDE?


Het minste wat je van de nieuwe KSK-voorzitter Jean-Marie Vandendriessche zeggen kan is dat hij met alle mogelijke middelen en op alle fronten tegelijk vecht om KSK te redden van de ondergang. Een strijd die hem siert. Vandendriessche krijgt terecht het vertrouwen van de stad Ronse. De kordate en grondige aanpak van de nieuwe KSK-top verdient een eerlijke kans.

Aan de ene kant moet Vandendriesche opboksen tegen een schuldenberg die gaandeweg groeide door wat hij nu ook openlijk aanklaagt als ‘wanbeleid uit het verleden’. (Zie al onze eerdere berichtgeving daarover).

Aan de andere kant moet hij samen met alle andere Belgische voetbalclubs machteloos toezien hoe de Belgische Voetbalbond er zelf maar niet in slaagt de bal weer rond te krijgen en zich inmiddels optrekt aan de laatste show: met das.

De Stad Ronse snelt nu zelf SK Ronse ter hulp met een renteloze lening van 60.000 euro. Af te betalen à rato van 1000 euro per maand vanaf januari 2008. Een analyse.

Beloofde bonus geschrapt

Ploegen van tweede klasse, en Ronse was er tot vorig seizoen zo eentje, kwamen de afgelopen jaren in aanmerking voor televisierechten die zendstations betaalden om de matches in eerste én tweede op de buis te stralen.

Voor het afgelopen seizoen had KSK aldus recht op een bonus van 47.000 euro. Dat geld diende te worden doorgestort door drie betrokken instanties. Met name Belgacom.tv, de Profliga en de Belgische Voetbalbond.

Van die drie betaalde alleen Belgacom het geld uit. De Profliga beloofde een schijf van 12.000 euro voor november dit jaar en nog een andere in februari 2008. De Bond daarentegen liet het bestuur van KSK doodgemoedereerd weten dat KSK…. achter de eerder beloofde 30.000 euro kon fluiten.

De reden hiervan is het wegvallen van het tv-contract. Toen de Bond nog zo’n contract had met VTM, werd een deel van de opbrengst ervan verdeeld onder de clubs. Elke tweedeklasser kreeg aldus die bonus van 47.000 euro. Na het wegvallen van het zendrechtencontract vielen natuurlijk tegelijk de bonussen van de televisierechten mee weg.

Het mag dan al zo zijn dat KSK Ronse en de andere tweedeklassers dit wegvallen van de bonus wel hadden kunnen zien aankomen, het is daarom niet minder waar niet dat de Bond zelf de clubs lang aan het lijntje heeft gehouden.

Nadat de Bond gulzig het rechtenaanbod van VTM immers geweigerd had, hoopte de Bond toch nog zaakjes te doen door de televisierechten dan maar per match te verkopen. Maar dat bleek niet het grote geld te worden van een allesomvattend contract.

Schuldenberg bij RSZ

Clubs met geldreserves, voor zover die er nog zijn, kunnen dan misschien wel nog een tijd verder ploeteren in het tanende Belgische voetbal, voor KSK Ronse is dat wegvallen catastrofaal: KSK lost namelijk nu al schulden af bij de RSZ die ontstonden in verband met de tewerkstelling van buitenlandse spelers. Door zijn kordate doelgerichte aanpak hoopt voorzitter Jean-Marie Vandendriessche eind dit jaar echter al klaar te zijn met de afbetaling van die schuldenberg.

Vanaf volgend jaar moet KSK dan wel de nieuwe stadslening terugbetalen. De voorzitter ziet dat evenwel zitten: die 1000 euro blijken maar de helft van wat er nu maandelijks wordt afgedokt…

Pijnlijke laksheid van de Bond

Schrijnend tegenover de hele manier waarop de Bond zijn clubs eerst aan het lijntje houdt en dan laat stikken, is informatie waarmee Bruno Tuybens, de Staatssecretaris van Overheidsbedrijven, vandaag in alle media uitpakt. Want wat blijkt?

De Nationale Loterij stelt gedurende drie jaar zomaar eventjes per jaar 600.000 euro ter beschikking van de Bond voor het Jeugdvoetbal...

‘En nu blijkt dat de Bond dat geld aan zijn neus laat voorbijgaan’, aldus de Staatssecretaris.

Bruno Tuybens: ‘Ik betwijfel of de bond nog echt bestuurd wordt. Het plan dat in mei bekend gemaakt werd, omvat verschillende luiken. Onder meer een verlaging van het inschrijvingsgeld voor het behalen van hetv trainersdiploma van 165 euro naar 25 euro en een financiële stimulans voor ploegen die goed scoren op fair play.’

‘De Bond weet al van in augustus 2006 wat onze bedoelingen zijn. Klaarblijkbelijk heeft niemand bij de Bond er echter al aan gedacht om een brief naar de clubs te sturen om hen dit opzet uit te leggen.’

‘Als voetballiefhebber vind ik het hemeltergend dat het geld blijft liggen. Uit onwil of onkunde? Vooral omdat het toch niet zo geweldig gaat met ons voetbal.’

Michel Sablon, Technisch Directeur van de Bond, wuift dat dan alweer gemakshalve weg met de goedkope melding…dat Tuybens als onslagnemend Staatssecretaris nog eens wil scoren met dat project en dat het hoe dan ook tijd vraagt.

Very small people bij de Bond zo te zien. En dat voor mensen die fair play van clubs dienen te beoordelen…

Beerput met stropdas

Sablon verstopt zich daarbij bovendien ook achter de dooddoener ‘dat de bond kwaliteit voorop stelt’ en... nog geen tijd had om alles te regelen.

Waar de Bond inmiddels blijkbaar tijd voor had is voor het ontwerpen van een nieuwe dresscode op het ereterras van het Koning Boudewijn Stadion, bij matches van de Rode Duivels. Wie geen das aan heeft, komt er niet in. Hierover een paar bedenkingen uit de sublieme pen van Hugo Camps (simply the best)in De Morgen, naar aanleiding van de jongste match van de Rode Duivels …

‘In het Koning Boudewijn mochten alleen mannen mét das het ereterras betreden. De CEO van de Voetbalbond, Jean-Marie Philips, wilde het chic houden. Waarom niet in smoking? (…) Wie zou er nog in zo’n geparfumeerd hol willen zitten tijdens een wedstrijd van de Rode Duivels? Melaats met stropdas: een vrolijk perspectief is het niet. Freules en kermisbazen op een ereterras. Lucht met schoudervullinkjes.

(…) Ik begrijp Vincent Kompany: wat moet je in zo’n wereld van faux chic, van vestimentair fascisme, van misère zonder vlag en hymne? Kompany is genoeg Congolees om te weten dat Haiwaihemnden en gebleekte jeans niets zeggen over imago en respect. Integendeel. Juist een gepofte kakelnicht als Jean-Marie Philips is de grote leugen van de beschaving.

(…) Over pretentie gesproken. De voetbalbond slaagt er niet in het schimmige SK Lierse te dwingen tot het tijdig betalen van salarissen aan spelers en trainers . (…) Niets mis met hongerlijers, zolang de bazen maar, geknoopt, het ereterras coifferen. Een Chinees kan er altijd bij.

De KVBV: beerput met stropdas.’

Het laatste woord laten we voor KSK-voorzitter Jean-Marie Vandendriessche: ‘Blij dat we in derde klasse zijn beland. Tweede was voor Ronse te hoog gegrepen. Ik hou mijn hart vast voor wie nu nog in tweede speelt. Ik vrees dat ze dit jaar weer niet al te veel op die tv-rechten gaan moeten rekenen.’