20 april 2012

BLOGBOEK

WIE ZIJN DE ‘BOUWBARONNEN VAN AVARONNE?’
VAN DE KLOEF IN RONSE
OVER DE SAERTKOUTER IN KLUISBERGEN
NAAR DE GOLF VAN KNOKKE.

Volgens de vroege verkiezingspropaganda van het bestuursduo D&D (Dupont & Deworm) wordt De Stadstuin een project waarvoor we als Ronsenaars eerst 8 miljoen moeten ophoesten - voor onteigening, afbraak, wegen en tuin - om er na aftrek van de euro-en andere subsidies tegen… 2024 zo’n 2,5 miljoen euro aan over te houden. Als alle 13 villa’s, 73 woningen en 237 appartementen verkocht zullen zijn. Goed, gelove die mensen nog wie dat wil. Met een geplande toren van zeven verdiepingen middenin de Stadstuin neemt de nieuwe groenvisie van Ronse alvast een schitterende start. Wie er ondertussen alvast beter moet worden van onze 'groene (klap)long' zijn de West-Vlaamse zakenlui achter ‘Avaronne’. Wie zijn ze?

Avaronne is een ‘samenwerkingsverband’ van ‘Verstraete Woonprojecten’ en ‘Gama Company’. ‘Verstraete Woonprojecten’ maakt deel uit van een Kortrijkse ‘vastgoedgroep’: ‘Verstraete Woonprojecten’ en ‘Verstraete Real Estate’. Terwijl ‘Verstraete Real Estate’ zich vooral richt op de herontwikkeling, verkoop en verhuur van handelspanden en (semi-)industriële gebouwen focust ‘Verstraete Woonprojecten’ op ‘residentiële woonprojecten’. En dat mag op zijn minst een under(e)statement genoemd worden want het meest recente project blijkt…de bouw van ’Valkenerf’ een ensemble van luxueuze nieuwbouwwoningen aan de rand van de geplande nieuwe golf te Knokke.

Kwaremont: Landschap met zeilen.

Op het lijstje projecten blijkt ook een project ‘De Saertkouter’ in Kluisbergen te staan. Wat daar de bedoeling is kan, na de commotie over de Vip-tenten- invasie op de Kwaremont, misschien een goeie vraag worden voor opposant Eric Willequet met wie (volgens een uitspraak van zijn neef burgemeester Philippe Willequet deze week in de krant) ‘geen land te bezeilen valt’. Met Philippe Willequet zelf valt wel wat land te bezeilen. Zoals eenieder sinds de Ronde van Vlaanderen weet. ‘Oude Kwaremont: Landschap Met Zeilen.’
Doch dit terzijde.

Het Heilig hart van Beernem

‘Gama Company’, de andere component van Avaronne mikt zowel op de residentiële als de commerciële vastgoedmarkt. Een recente realisatie is de ombouw van het klooster van de missionarissen van Het Heilig Hart in Beernem tot 44 assistentiewoningen. Ook een verkaveling voor 28 woningen in Waregem en het Bredene Shopping Centrum. Luc Pollet, de zaakvoerder van Gama Company komt uit Jabbeke en is al een twaalftal jaar actief in het vastgoed.

De projectontwikkelaar ‘Avaronne’ belooft ons ‘een transparante en proactieve communicatie ‘. Tja, want die zijn we hier als Ronsiese wakkere burgers gewoon. Zeker als het om vastgoedprojecten gaat...

(Illustratie: 'Project Valkenerf' aan de nieuwe golf van Knokke).