19 oktober 2011

'T KLOERT IEN RONSE

RONSENAAR NICOLAS PROVOST WINT FILMAWARD


Ronsenaar Nicolas Provost is op het Filmfestival van Gent gelauwerd als jong Vlaams filmtalent met de Jo Röpke Award. Provost krijgt de prijs voor zijn langspeelfilmdebuut "The invader"die vanaf 23 november te zien is in de Belgische bioscopen.


De film vertelt het verhaal van een Afrikaan die in zijn zoektocht naar een betere plek in de wereld terechtkomt in Brussel. Hij begint als een sociaal-realistisch migrantendrama, muteert tot erotische thriller en eindigt als misdaadpastiche .

'The invader’ is een van de drie Belgische films in competitie op het Filmfestival van Gent. De hoofdrollen worden vertolkt door Issaka Sawadogo ('Swooni') en Stefania Rocca ('The talented Mister Ripley'). Topmodel Hannelore Knuts krijgt een prominente rol in de proloog waarin een Afrikaan aanspoelt op een naaktstrand. De Belgische première van 'The invader' wordt overschaduwd door het plotse overlijden van de Congolese-Belg Dieudonné Kabongo. De 60-jarige acteur is vorige week dinsdag overleden tijdens een voorstelling in Jette.

'Jammer dat hij The invader' nooit heeft gezien', aldus Nicolas Provost over het plotse overlijden van Kabongo. De acteur vertolkt een van de bijrollen in 'The invader'.


Nicolas Provost studeerde in 1994 af aan de academie in Gent. De laatste twee jaar van zijn studies verbleef hij als uitwisselingsstudent aan de academie van Bergen in Noorwegen, waar hij experimenteerde met video. Nadat hij was afgestudeerd bleef hij nog acht jaar in Oslo, waar hij werkte als illustrator, grafisch ontwerper en kunstregisseur.

Papillon d'Amour

Vanaf 1999 legde Provost zich weer toe op het maken van films. Verschillende werken werden wereldwijd uitgezonden en getoond op kunsttentoonstellingen en filmfestivals, waar hij meermaals in de prijzen viel. Zo werd hij meermaals geselecteerd voor het Sundance Film Festival, waar hij telkens een eervolle vermelding kreeg voor 'Papillon d'amour' in 2004 en 'Suspension' in 2008.

'The Invader' is zijn eerste langspeelfilm. Dit debuut werd onder meer geselecteerd door de Filmfestivals van San Sebastian, Venetië en Toronto.