21 oktober 2011

OVER LEVEN IN RONSE

DE WOELEN WIEG

Het gebeurt niet vaak dat ik het eens ben met Erik Tack, grote Ronsiese Roerganger van het Vlaams Behang. Traditiegetrouw zijn we het, bij wijze van folkloristisch entertainment en couleur locale , roerend oneens omtrent datgene waarvan we beiden op totaal contradictorische manieren heel veel houden: ons geliefd Ronse: à travers les ages et les nuages.

Dus moet ik er vandaag van profiteren om een opmerkelijk voorstel van hem te vermelden in de eerste notulen van mijn blog-journaal dat ik hier op regelmatige tijdstippen bij leven en welzijn hoop vol te houden tot aan de gemeenteraadsverkiezingen. Kwestie van er wat Ronsiese ambiance in te houden. Zeker nu mijn jonge pennenmaat Simon Demeulemeester van de Knack.be naar Gent is verhuisd, Jonathan Jouret Pompier van Ronse wil worden en de VRT zich bezighoudt met degoutante geweldcultuur ter hoogte van Sirte.

Erik Tack wil namelijk dat de straatnaamborden van Ronse voortaan ook een Ronsiese verwijzing krijgen. Hij wil hiermee het Ronsies redden van de ondergang. Volgens hem gaat het Ronsies immers samen met Tavi, het Davidsfonds, de wietenk, de karikaulen meegesleurd worden in de opgewarmde soep van onze geglobaliseerde planeet. Hij heeft daar misschien een pu(n)t. Daarom hier alvast een paar suggesties voor een Ronsiese GPS (Gemienteloake Positie van oes Stroeten).

Trompe. Vies. Kloef. Wieten Muur. Groenen Buum. Bauvenoop den Huutond. ’t Gangskie. De Stienbreuge. ’t Klien Moertsie. Huugerleucht. Pessemiersbreuge. De Stauk. De Schuidekouter. Cambiedse Voaver. De Voalhuup. Den Trieburie. De Poepestroete. ’t Gazemeiterstroetsie. De Prinskouter. De Woetermuiliestroete. ’t Park Lagaasj. De Kroassies. De Poeters. De kliene Maroave & de Gruute Maroave. De Stoesiestroete. De Pierenei’n. De Kiermuikstroete. De Kloape. Wietentaak. ’t Schavoert. d'Oerme Kloerenstroete. En, speciaal om Tack zelf als indiener van het voorstel op zijn wenken te bedienen: De Saaroo Vandenduurenstroete.

Om hem en de lezer echter meteen de illusie te ontnemen dat ik hierbij ook de rest van zijn cultuurpessimistische gedachtenkronkels tot mij nemen zou: dat hij er ook maar niet aan denken durve de Walenweg in het Ronsies te vertalen als De Woelen Wieg. Of er volgt sebiet een klacht. Bij de Vaste Commisie voor Idiomen.

(Blogboek van de Renaixance)