23 september 2010

RONSIES RARITEITENBOEK (12)

'WIP. (Staande of liggende).Traditionele schieting in het
Bru(u)lpark. Vroeger ook in het Park Lagache. Wordt gretig beoefend door de leden van de Sint-Sebastiaansgilde én de Sint-Hermesgilde. Ze doen het met een staande of met een liggende wip. Anders dan in Nederland, kan er bij beide rechtstaande worden geschoten. Je hoeft alleen je pijl van verticale naar horizontale richting te veranderen.

Met Sint Sebastiaan, patroon van de wippers, ging het ooit goed mis. Bij een al te uitbundig gevierde Keizersschieting kreeg hij een pijl in zijn gemachte. Hij was daarna niet langer in staat zelf nog schietend lid te blijven. Noch op staande noch op liggende wip. Uit medeleven werd voor hem een standbeeld opgericht dat te bezien is in het Bru(u)lpark. (Voor zover niet onder water).

Wie de Oppergaai schiet, is voor een jaar koning van de wip. Hij krijgt dan de versierselen om en mag ermee pronken in de ommegang. Zoals elke natuurliefhebber weet, zijn pinguins zeer bedreven wippers op hun (wegsmeltende) banquise. In de Fiertel vermomt elk (nog schietend) lid van de Sint-Hermesgilde zich daarom traditioneel als pinguin en wringt zichzelf daartoe moeizaam in een nauw zwart pak. Vers gesteven, met Wip Express.

'RONSIES RARITEITENBOEK'.
'Handleiding voor Ronse'.
Copyright Stef Vancaeneghem. .