28 februari 2007

DE BENIEUWDE RONSENAAR (87)De
Muile
Miester

Deux
Mille
Mystères


JAN DEMEULEMEESTER:

VAN ZOON VAN TOT MEESTER


Hij heeft het in de genen mee. Wie zijn vroegste werk zag dacht het oeuvre van Armand onder ogen te krijgen. Even krachtige kleurenexplosie.
De weg die voor Jan Demeuleester aldus open lag, was evenwel de moeilijkste.

Los komen van onder het indrukwekkend oeuvre van de vader. Jan wachtte hetzelfde parcours als die andere Jan: glastovenaar Jan Leenknegt.
Ook de glaskunstenaar van de Savooistraat diende die zich een weg te branden naar eigen identiteit. Een eind verderop dan het vakmanschap van vader Michiel uit Kwaremont. Beide Jannen slagen daar wonderwel in.

Jan Demeulemeester trok naar Tunesië en komt nu na twee jaar terug met werk dat me, meer nog dan aan André Derain, aan Henri Matisse denken doet.

Dan vooral door de kracht van het koloriet (papa borstelt - hoe dan ook - mee in het penseel) en de pure contouren van zijn badende vrouwen.
Kijk ’s naar ‘ L’Algérienne’ van Matisse. Of meer nog naar ‘Le Luxe II’.

Doch wat moeten kunstenaars met vergelijkingen?

Jan Demeulemeester, in het Ronsies De Muile Miester, in het Frans van zijn Tunesische vrouw Leila ‘Deux Mille Mystères’ heeft zijn eigen weg gevonden.

Deux Mille Mystères: schitterende titel trouwens voor zijn Ronsese retour-expo in de verdienstelijke Ronsese Galerij Lardeco, pal achter de 'Huiselijke Zorgen' van Wouters (in ’t Ronsies: ’t Woaf vaan Mootie’).

Jan, de zoon van Armand is nu zelf meester geworden. Een verrijking voor het Ronsies cultureel patrmonium is dat ongetwijfeld.

_____________________________________________________________________________

‘Deux Mille Mystères’. Lardéco. Gallery. Mouroitplein 5. Van 11 maart tot 25 maart. Vernissage op zondag 11 maart om 11 u. Meer info via Régis Christiaens op 0495 53 87 69 of op www.jandemeulemeester.com