24 februari 2007

DE BENIEUWDE RONSENAAR (84)
‘RONSESE’
ROTARIER
HERMAN DE CROO
BREEKT LANS
VOOR...
TWEETALIGHEID


ZIJN GOOCHELTRUC: EEN TAALBAD VOOR ROTARYGOUVERNEURS…

MET ALLE CHINEZEN MAAR NIET MET DE VLAMINGEN...

‘Rottigheid bij de Rotary’. Zo luidt de titel boven een paginavullend verhaal waarin De Standaard vandaag de zware taalperikelen aankaart die Rotary België dreigen te doen springen. Een meerderheid van de leden wil af van de tweetalige districten. Maar enkele oude krokodillen houden elke poging tot opdeling tussen noord en zuid krampachtig tegen 'Ze zijn bang dat België uit elkaar valt', zo meldt de krant. Niet zonder enige ironie.

De Brakelaar Herman De Croo, zelf erelid van Rotary Ronse, schaart zich aan de kant van 'de oude krokodillen' en haast zich om de geplande opdeling in de eentalige districten noord en zuid ‘een stommiteit’ te noemen.

De Croo bestaat het zich in deze kwestie, en dan nog wel als zogeheten Rotariër van de Vlaamse stad Ronse, te profileren als voorvechter van de tweetaligheid.
On aura tout vu...

Herman De Croo: 'Ik ben voor het behoud van de tweetalige districten. Het heeft niet veel zin om serviceclubs, die in een internationale context mensen aanspreken van China tot Chili, te gaan opsplitsen.'

De kritiek op de slechte tweetaligheid van vele districtgouverneurs vindt hij wel terecht. Om dat 'probleempje' op te lossen tovert hij een goocheltruc uit zijn feutre.

Herman De Croo: ‘Louter eentalige gouverneurs stellen een probleem, vooral aan Franstalige kant. We zitten nu eenmaal met een generatie van oude Walen die relatief eentalig is, helaas. Maar of dat reden genoeg is om een splitsing te vragen? Ik denk het niet.'

'De gouverneurs moeten dat probleem zelf oplossen, door bijvoorbeeld een taalbad te volgen. Er is al een nieuwe generatie van jongere Walen die Nederlands leert. Dat zal het debat binnen tien jaar vanzelf wel doen verstommen.’

Anders dan zijn goeie vriendin koningin Paola, hebben die eentalige francofone Rotarygouverneurs (en sommige van De Croo's rabiaat francofone Ronsese Rotaryvrienden) allicht nog de tijd niet gehad om de tweede landstaal te leren.

Met alle Chinezen maar niet met de Vlamingen...
Of in Rotary International English: See you later alligator...

Het Verdriet van Brakel

Het ware niet onverstandig deze opmerkelijke uitspraken van Herman De Croo tegen het licht te houden van de naderende verkiezingen. Pre-electoraal lijmen en slijmen van kiezerspotentieel heet dat, in Wetstratees.

De Vlaamse Ronsenaars zullen de uitspraken van onze ‘Ronsese’ Rotariër of liever Het Verdriet van Brakel, alvast perfect naar hun waarde weten te schatten.

Membre d'honneur, membre d'horreur of membre d'erreur, Herman?
Als de Rotary International België al redden moet, dan begint de Stomme van Portici morgen een operette te zingen. In 't Chinees weltervestaan...