26 oktober 2011

OVER LEVEN IN RONSE

VOLHOUDER VAN DE EEUW

In haar patriciërswoning aan de Wijnstraat heeft Zuster Magdaleen voortaan een Lifetime Achievement Award van Unizo en JCI op de schouw staan. Naast haar collectie flacons van Mademoiselle Chanel. Gekregen – de Award, niet de flacons - uit handen van haar goede vriend ‘Lucsken’ (burgemeester Dupont) voor haar jarenlange Werken van Barmhartigheid op de Wuthering Heights van Hogerlucht. Haar lifetime-oeuvre hangt daar in de kliniek nu al vereeuwigd te wezen in schone glasgarnituurkens van Jan Leenknegt. Onder een zee van Mobistar-antennes en zoemende aircoblazers.

‘Green City’, gevestigd in een deel van de voormalige fabriek Van Grootenbruul, krijgt zeer terecht de Award als Starter van het Jaar. Een wonder wat je zoal kan doen met een stuk textielfabriek van toen. Green City. Prachtige naam overigens, in een groene parel als Ronse.

‘Devan Chemicals’ krijgt de Award voor de ‘Innovatie’. Wie de heel alerte inzet van de zaakvoerders Rudi & Patrice kent (ook voor de industriële vernieuwing in Ronse), kan dat alleen maar zeer verdiend noemen. Idem voor ‘Spiers Slaapcomfort’ die met zich met zijn al zoveelste totaalverbouwing aan de Rooseveltplaats Investeerder van het Jaar mag noemen. Het geheel der uitreikingen ging gepaard met een Wried Schuune Fieste van heel nijver Ronse bijeen, in het schitterend Domein Sint-Hubert. Allemaal zeer gartelijk gefeliciteerd. Zoals ze in Get Hoddelijk Monster op zondagavond zeggen zouden.

Vakmanschap van vader Marcel op zoon Michel De Meue. Een uniek verhaal van groei en volharding in het Ronsese bedrijfsleven .


Jammer dat er (nog) geen Award bestaat voor de Ronsiese ‘Volhouder van de Eeuw’. 'Precisie Mechaniek Ronse' (PMR) mag zich in dat geval terecht het alleroudste en tegelijk systematisch innoverende bedrijf van Ronse noemen. PMR bedient het hele bedrijfsleven al sinds mensenheugenhis op zijn wenken met tal van spitstechnische onderdelen. Vakmanschap van vader Marcel op zoon Michel De Meue. Een uniek verhaal van groei en volharding in een lange succesvolle familiale geschiedenis is het. De Award van deze eigenzinnige blog daarom helemaal voor jullie, Marcel & Michel.

Start spreading the news: Knackjournalist Simon Demeulemeester komt terug naar Ronse! Weze het voor even. Als pannellid op een gespreksavond over veiligheid en leven in Ronse. Als ervaringsdeskundige, mijn gedacht. Behalve de jonge Nieuwe Gentenaar met de scherpe pen ventileren ook Elisabeth Meuleman (Vlaams Parlementslid van Groen!), Wouter Stockman en Gregorio De Groote (Groen! in Ronse) en breakdance-instructeur Ayoube Ebouya hun visie op een leefbaar Ronse in 2020. (Vrijdag 18 november om 20 uur Local Unique Grote Markt 25. Meer info 0477 98 03 14).

Apropos Groen! en SP.a gaan in Ronse volgend jaar weer samen naar de verkiezingen. Groen is gelijk nen pastèque: Groen van boaten, ruud van bienen.

Ondertussen besnuffelen kopstukken van Open VLD en GBIC mekaar bij een pannenkoek met suiker ter hoogte van de Bosredestraat. Hemelsblauw kleurt de hemel boven Louise-Marie.

Bij CD&V komt ‘aliest ien eurde’. Communicatiestrategen bestuderen er momenteel geschikte slogans voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voorzitter Verstichel Leeeooo! zal er nog harde noten dienen te kraken. Er wordt daar nog even geaarzeld tussen:

‘Zwijgen dat ge zweet’
‘Wat niet weet, niet deert’,
‘Niks is sterker dan de stilte’
‘Tuupe Vuir Mien Booze’
‘En Ieke en Ieke en Ieke.’

(Zoude Cannau, den bunenmarchand in 'Tavi Buirmiester', in aanmerking kunnen komen voor de Award van Ronsiese Rariteiten en Beesten Sjantuir de Sjarme? ‘k Zeege daat en ‘k zeege niet).

Het gerucht dat Zuster Magdaleen al is aangezocht om de lijst van ‘Lucsken’ te duwen en daarna Pol Kerckhove te verdrijven van de top van het OCMW, is niet meer dan een wat rare droom van een wat rare bunenmarchand.

(Blogboek van de Renaixance).