03 oktober 2005

EGOSTRIP (2)

° Myra, Zuid-Turkije. Lykische graftomben hoog in de rotsen. Drieduizend jaar oud. Een engel komt er de doden afhalen voor De Afrekening. Als je niet goed geleefd hebt laat hij je vallen en ben je op slag weer dood maar dan voorgoed. Ernaast ligt een Romeins theater. Tragedie boven, komedie beneden.Wat verderop : het graf van Sint-Niklaas. Gelovigen leggen pathetisch hun kop op het graf en doen een wens. Buiten staat een beeld van de kerstman, de concurrent. Le père Noêl est une ordure. We moeten blijven geloven in Sinterklaas. Zoniet zijn we reddeloos verloren.

° Knokke - De Panne - Knokke op de velo. Honderdvijfendertig kilometer regen en wind. Gemiddelde snelheid : negentien. We moeten blijven geloven in Tom Boonen.
We hebben toch ook geloofd in Freddy Maertens, Michel Pollentier, Johan Museeuw ? Blijven dromen, blijven geloven zoals toen in Rik (vooral in zijn Nini). Maar toch, gemiddeld negentien. Misschien ligt het aan mijn Isostar Banaan.

° Saint-Agnes, Zuid-Frankrijk. Hoogste dorp van Europa volgens de Fransen. Ten opzichte van de zeespiegel bedoelen ze , ha bon. De Fransen willen altijd de grootste, de hoogste. Le logis Sarrasin, Vue Paronamique. Zij zal nooit meer zo oud worden als ze al oogt. Ze komt uit het raam babbelen. Ze heeft haar huis weggeschonken aan de kinderen ‘beneden’ in Roquebrune. Nu woont ze hier, ‘loin des voitures’. Verstilde tijd. Pure schoonheid van het verborgen bestaan.