12 april 2013

ZWARE LACHGASBOETE VOOR VTV

HET MANNELIJK ONVERMOGEN
BEUR(S)T JE HELEMAAL OP
Aan de Funès die vanuit de kleinste bijrol hoofdrolspelers ertoe dwong het allerbeste van zichzelf te geven. Daaraan denk ik bij de ‘preview’ van ‘Het Mannelijk Onvermogen’. Donaat Deriemaeker & Wim Van Coppenolle die mekaar dwars door het dak van de Volksbond tegen de sterren aan spelen. Daarbij theaterrevelatie Pascal Baeke meesleuren in diens (her)geboorte als veelzijdig toptalent . Vijfduizend Tavi-fans kenden hem van zijn onvergetelijke muzikale inbreng en interpretaties . Wat je nu vooral in première meemaakt is de ontdekking van een geboren rasacteur.

Donaat als bazige schooldirecteur en tirannieke amateur-regisseur (DEVENTER DIMMEN DAT LICHT!) die in de schoolfeestzaal met twee van zijn leraren eventjes het Bijbelse verhaal van Jozef & zijn broeders ten beste geven zal. Niet zonder eerst wat belerende betuttelende duiding . Al dient er voor dat laatste woord een ander, veel simpeler te worden bedacht. Want voor de ‘jongens en meisjes in deze zaal’ is de grondtekst van Joost van den Vondel sowieso al veel te hoog gegrepen (NITWITS!). ‘Duiding’…. ge kunt peinzen. Daarom heeft één van de leraren dan maar zijn eigen karamellen-Vondelken gedaan. Probleem is dat, beste jongens en meisjes , onze leraar hier zwaar aan de drank zit en die andere daar net een operatie aan het afwateringsinsysteem heeft ondergaan en vele repetities heeft gemist. OFSCHOON HIJ DE TEKST AL HAD GEKREGEN OP ZIJN ZIEKENHUISBED. En zelf beleeft hij als schooldirecteur ook al geen glory days, ‘daar zijn echtgenote het echtelijk dak verlaten heeft’.Wat je daarna krijgt is de lachkramp. Hilarische rijmelarij. Mix van idiomen (van en) voor de schoolse idioten. Onwaarschijnlijk bal costumé (remember de collegekemels van Drie Koningen), danspasjes die Rabbi Jacob verbleken doen. Het mannelijk onvermogen beur(s)t je helemaal op. Als je net denkt dat je dit wonderland van de lach nooit nooit nooit meer wenst te verlaten, hebben de drie je pas helemaal bij je coucougnetten. Nemen ze je bij de strot, duwen ze je door…hun vierde bodem, serveren ze je met één aangrijpend kantelmoment, in één rauwe authentieke tirade het leven zelve zoals het is: op en om de planken. Je denkt terug aan de tirannieke regisseur die je prille theaterambities in de kiem schreeuwde met zijn Vondeliaanse volzin:

HEFT DIENE SAFEL OP GELIJK NEN RIDDER!
GE ZIJT GEEN STRANDZJANET GODVERDOMME!.

En dan weet je weer waarom deze mensen dit alles overstijgen met podiumpassie en kunst. Want hun speelgenoegen spat van de planken. Samen met de rook (DEVENTER MINDER ROOK! ) spuiten ze hun lachgas door de Volksbond en ver erbuiten door het Vrolijke Vlaanderenland van Ooit. En als de rook om je hoofd is verdwenen, ben je een dankbaar mens om zoveel puur theatergenoegen. Zware lachgasboete voor VTV.

‘Het Mannelijk Onvermogen’. Regie Els Trio (foto). Productieleiding: Karen Wilpart
Info en reservaties: www.theatervtv.be
of 0478-888.444.