28 november 2012

DE STADSTUIN

HET SPIEGOOPALOAS


Op woensdag ga ik om kiekenspoten naar de Ronsese markt. Een traditie. En daarbij: soort zoekt soort. Daar hoor ik verhalen die stadsgenoten aan mij kwijt willen. ‘Vuir ien nen nieven Tavi, Steef.’ ‘Oof vuir ien oa Beurooboekskie’. Vanochtend verneem ik dit.

IN HET KADER VAN DE GROTE REACTIVERING
VAN ALLE LUIE LEGE NIET-PRODUCTIEVEN
EN HET VERPLICHTE INBURGERINGSTRAJECT
VOOR ALLE INSTROOMLINGEN

…zijn Gunther & Pol door de Nieuwe Ronsiese Alliantie in alle nederigheid in een inburgeringstraject gedropt als eerste

GEREACTIVEERDE
GEMEENSCHAPSWACHTERS.

Hun taak bestaat erin zoveel mogelijk nieuwe en oude Ronsenaars 'Gemeentelijke Administratieve Sancties' (GAS-boetes) aan de broek te smeren, ter financiering van 1OOO Nieuwe performante bewakingscamera's. Ze moeten alle ietwat wezenloos voor zich uit starende straatlopers sebiet detecteren en zeer zerotolerant ver-GAS-ten op een Ronsese verwelkomingsboete van 500 euro. Met een repressief tarief tot 1000 euro. En een Grabbeltasboete van 5000 euro voor hangbuikouderen.Op hun bewakingsronde vinden Gunther & Pol - op een blauwe maandag - in de Peperstraat een afgerukt autospiegelken van een aldaar op den trottoir fout geparkeerde Porsche Panamera met de ecologische voetafdruk van Herman Van Rompuy op zijn Never Ending Jumbo-jetvluchten door noodlijdende Europese luchten.

Volgens ter plaatste ondervraagde getuigen is de spiegel afgerukt door Stadsgids Thomas. De jongen, bekend van Ronsiese Mythen en Sagen in 'Vlaanderen Vakantieland' kon het echt niet langer hebben dat iedereen daar zomaar zijn voituur op de trottoir laat staan stinken terwijl hijzelve het Art Nouveau-gehalte aanprijst van leegstaande maroquinerieën en doordraaiende drankorgels.

Pol: ‘Moer Gunther!
Gunther: 'Joa wa eest noa?'
Pol: ‘Kijkt ne kier hier!
Gunther: 'Waaten daat?'
Pol: 'Hier op den trotwaar! Ne spiegoo!’

Gunther raapt de spiegel op.
Spiegelt er zich in.
Glimlacht naar zijn eigen.
Wuift zichzelve toe.
Gunther: ‘Ah ’t ees precies ienen da’k keene!’
Pol: ‘Tuugt hiere’.

Gunther overhandigt hem de autospiegel.
Pol spiegelt er zich op zijn beurt in.
Om te zien of hij diene mens misschien ook kent.
Pol: ‘Ha natuurlijk daad’hem kent, ’t ees iek!’

In het echte leven kibbelt Gunther Deriemaker (1590 stemmen) tegenwoordig als voorlopig nog even Schepen van Ronsiese Marktverhalen in de gemeenteraad met Christiane Modde (159 stemmen). Vanaf januari zitten ze bijeen. Op de oppositiebanken. Tuupe vuir Ronse.

In het echte leven bekomt Pol Kerckhove tegenwoordig van De Gebeurtenissen… in het land van de gokchinezen.

‘Een beetje een andere wereld opsnuiven’, smst hij me.

Nuit de Chine, nuit câline.
Ien Sjiena ees dat iet.

DE STADSTUIN.
Dagboek van veranderende tijde
n.