03 mei 2012

ELLEBOGENSPURT IN DE MAAK

DE DRIEHOEK EN DE PASSER(S)
WIE STOPT GUNTHER DERIEMAKER
?Gunther Deriemaker mag zich dan opwerpen als kandidaat-burgemeester, zonder de CD&V van zijn opponent Luc Dupont geraakt hij geen meter vooruit in zijn aangekondigde opmars naar het stadhuis.

Luc Dupont dus. Wou eerst stoppen. Dan toch weer niet. Was de afgelopen zes jaar niet te beroerd zijn socialistische partners, rivaal Deriemaker incluis herhaaldelijk in de zak te zetten. Waarmee hij allicht scoren kan in eigen kring.

Eerst deed hij dat met zijn solo-faciliteitenbrief naar die inmiddels obscure Parijse Oeso-medewerker Leterme Yves . Dan in the streets of Ronse zelf, met dat welles-nietes spel rond de Vlaamse straatnaamborden. Vervolgens met het brutaal inpikken van de socialistische Groenzetel.

Zwijgen we nog over de - ondergekoelde - aanpak van de kandidatuur voor de Ronde van Vlaanderen. Een typische Ronsiese ellebogenspurt tussen Dupont & Deriemaker was het. Waarbij geen van de twee een vingerbreed toegeeft en de derde het haalt. Demeulemeester van Ounorde. (Iek kome schliecht).

Flink zo. Proper bestuur. En wij Ronsenaars kijken daarop toe en zien hoe het hier keer op keer in de soep draait. Zoals dat faillissement van de Hollanders en die nieuwe puntdaken van de West-Vlaamse betonbaronnen van Avaronne, in De Graffitituin voor betere tweeverdieners.

De enige man die bij dit alles in zijn gebald vuistje scoort….. is sluwerd Pol Kerckhove. Terwijl zijn stemmenklandizie vanuit Brussels allochtonië en Wallonië maar blijft aanzwellen scoort hij zowaar als OCMW-voorzitter en taalgrensoverschrijdend mandataris op uitgesproken UNIZO-terrein: met het oud hospitaal. Ook dat kan in oktober nog wel eens een bewogen Ronsies spurtje opleveren.

Anti Socialistische Alliantie

Wie kan Ronse morgen samen besturen? Of liever : wie niet?
Noch de sossen plus de CD&V. Vanwege te krappe meerderheid. Als ze die al samen nog halen. Noch de sossen plus de liberalen. Twee plus twee zetels mag dan nog meer dan vier zijn in politiek. Van vier naar acht lijkt voor de verenigde liberalen toch wel heel optimistisch gerekend. Zelfs in electorale rekenkunde. Noch de liberalen plus de CD&.V. Om altijd weer hetzelfde rekensommetje. Noch de N-VA en de liberalen.

Het wordt dus een rare snuffelronde deze zomer. Los van de strijd om de sjerp wordt het interessant om zien wie het derde been van de driehoek die Ronse gaat besturen zal binnenhalen. En wie de passer(s)op de oppositiebank naast Erik Tack met wie niemand Ronse wil besturen.

Als u het mij vraagt, zal dat been gaan naar de minst machtshongere van twee partijen die daarvoor in aanmerking komen. Want bij de CD&V zijn de plaatsen zo al bijzonder duur geworden voor een - voortaan door drie te delen - afgeslankt mandatenpakket.

Om te besturen zullen S.PA en de CD&V dus moeten praten met de nieuwe Liberale Unie. Of met de N-VA van CD&V-gezant-pendelaar Paul Carteus. Het ziet ernaar uit dat de minst vragende partij het meest gehoor en kansen krijgt om mee te gaan in een monsterbestuur van allemaal botsende ego’s.

Als Gunther de volgende burgemeester van Ronse wordt, is het weinig waarschijnlijk dat hij zich voor de volgende zes jaar zal laten vastklikken aan een amalgaam van CD&V-overloper Groen-N.Va.' Het ware zo goed als een zelfgekozen politieke levensbeëindiging.

En dan krijgen we op die manier als derde bestuurspartij allicht de Liberale Unie mét de grote retour van Rudi Boudringhien. Laat ons een gemakkelijk gokje wagen: als schepen van Toerisme…

Er kan ook wel zoiets gebrouwen worden als een 'Anti-Socialistische Alliantie' van CD&V, Liberale Unie en Nieuwe Vlaamse Alliantie. Na het straatverbod een socialistenverbod op het stadhuis. Kunnen de socialisten op de oppositiebanken gaan zitten bij het Vlaams Belang. Ik zie zo al Gunther: ‘De tscheiven heen oes weire goe lieën’. Weinig waarschijnlijk dus. Tenzij het ACV bij de CD&V helemaal voor schut gezet wordt: door de opmars van de rechtse Marnixvriendjes in de Ronsiese politiek.

Een verdienstelijk doe-mens van Ronse verzuchtte vorige week op Facebook ‘dat ze de indruk geven van hier veeleer tegen mekaar te werken dan tuupe’.

Het is helaas geen indruk.