21 maart 2012

BESTE PROF VAN NAMUR IS RONSENAAR

GRONDWETSPECIALIST HENDRIK VUYE:
GERAADPLEEGD DOOR BART DE WEVER
VERKETTERD DOOR RTBF
GELAUWERD DOOR EIGEN STUDENTEN


Sinds bekend is dat Bart De Wever voor zijn ideeën over de staatshervorming ook een beroep doet op grondwettelijk onderbouwde adviezen van professor Hendrik Vuye, ligt deze Ronsenaar onder vuur in de Franstalige media. De RTBF doet er zelfs alles aan opdat de Naamse universiteit Hendrik Vuye als professor grondwettelijk recht aan de deur zou zetten.

'Grondwetsfraude'

Vooral een artikel van Hendrik Vuye in De Morgen over de tijdelijke herziening van artikel 195 van de grondwet zet kwaad bloed. Vuye heeft het in zijn bijdrage over ‘grondwetsfraude’. Volgens hem wordt artikel 195 vooral buitenspel gezet om een aantal compensaties voor de Franstaligen in de grondwet te verankeren. De zes partijen van de regering-Di Rupo, plus Groen en Ecolo, hebben die herziening nodig om hun akkoord over de zesde staatshervorming uit te voeren.

RTBF pookt hetze tegen Ronsese academicus aan

Na het verschijnen van die bijdrage wijdde de RTBF meteen een item aan Hendrik Vuye (°Ronse 1962) in het avondjournaal. Een journalist trok daarvoor met een cameraploeg naar Namen. Hij vroeg er op de campus aan rechtenstudenten of Hendrik Vuye geen racist was en of hij niet ontslagen diende te worden. In het RTBF-journaal werd gesuggereerd dat de leiding van de universiteit zich over de kwestie zou buigen.

Enkele studenten die aan het woord kwamen, schrokken echter zo hard van de teneur van de RTBF-berichtgeving dat ze zich persoonlijk verontschuldigden bij Vuye. Tijdens het eerste college na de uitzending kreeg hij ook een spontaan applaus.

Rector Yves Poullet van de Naamse universiteit schreef zelf een gepeperde brief naar Bernadette Wynants, de presidente van de RTBF. Volgens Poullet stoelt het RTBF-item over Vuye op non-informatie en getuigt de redactionele aanpak van een gebrek aan respect voor de journalistieke deontologie. Hij onderstreept bovendien dat er over Vuye en zijn lessen nooit klachten zijn geweest. Wynants heeft de zaak nu aangekaart bij de directie van de Franstalige openbare omroep.

'Poullet d'or'

De studenten van de Naamse rechtsfaculteit hebben niet gewacht op de afwikkeling van deze affaire binnen de RTBf. Ze hebben Vuye prompt verkozen tot Beste Prof. Meer dan 60 procent van de studenten (een unieke score) vindt dat Vuye dit academiejaar hun 'Poullet d’or' verdient.

(Bronnen: Knack.be en eigen info).