09 oktober 2011

9/10/11: RENAIXANCE VAN RONSE
Met een rustige wandeling van Markt tot Marktje hebben meer dan 1000 Ronsenaars ons geliefd Ronse haar gekrenkte trots teruggeschonken. Het was van de sixties van vorige eeuw geleden dat de Ronsenaars nog zo massaal de straat op kwamen. Toen ging het om taal. Vandaag is de taal van Ronse die van het hart.

Hiermee fluit Ronse massaal jarenlang georkestreerde negatieve beeldvorming over deze stad terug. Dit is het warme duizendvoudige antwoord van Ronse op systematisch ingedramd doemdenken.

Dit is waar wij Tuupe Vuir Ronse de afgelopen zes jaar hebben van gedroomd u en ik, fidele lezer.

Je werd er als Ronsenaar stil van. Wie altijd in het goede het ware en het schone van deze stad is blijven geloven, kreeg vandaag van de jonge generatie een formidabele booster cadeau. Mèt muziek er bovenop.

De terechte repliek van de door 'Terzake' geschoffeerde en getackelde burgervader van Ronse ging elke Ronsenaar recht naar het hart en werd dan ook spontaan onthaald op een massale ovatie. Daar, precies op de plek waar heel Ronse door een stukje riooltelevisie was vernederd en de mensen van ter plekke tegen eigen beter weten in werden misbruikt in een nummertje slecht 'info-tainment'.

Dit antwoord van Ronse is uniek. Dit is hier nooit voordien gezien. Dit gaat om de diepste belangen van dit mooie Ronse. Dit gaat om waar de Ronsenaars echt voor staan. Vandaag heeft Ronse zijn ware echte onvervalste identiteit terug.

Dit is het warme duizendvoudige antwoord van Ronse op systematisch ingedramd doemdenken.
Wat dit alles zo mooi maakt, is dat dit schitterend antwoord op de vermaledijding en vernedering van Ronse georganiseerd is door de nieuwe jonge generatie. Via de nieuwe sociale netwerken. Overheen àlle geschillen waarmee de Ronsenaars de afgelopen jaren vruchteloos tegen elkaar zijn opgezet. Niet de printmedia en zeker niet de televisie hebben Ronse vandaag teruggebracht waar Ronse hoort te staan op de kaart der Vlaamse Ardennen. Maar de jonge Ronsenaars van hier, met hun netwerken van vandaag.

Ontroerend mooi om zien en horen hoe zij de toekomst van hun stad terug opvorderen. De doemdenkers zijn er met hun haatdiscours en hun eindeloos herhaald negatief deuntje aan voor hun moeite.

Vanaf vandaag eist Ronse de titel van parel der Vlaamse Ardennen weer op. En de eis komt van de jongeren. Vandaag is de parel weer gaan schitteren. Ronse heeft na deze 9/10/11 zijn toekomst terug. De Renaixance begint nu.

(Foto's: Met dank aan Stijn Delabie & Koen Lauwereyns)