19 september 2011

TUUPE VUIR RONSE

GUNTHER GAAT VOOR DE SJERP VAN LUC

De socialisten gaan de Ronsenaars volgende week donderdag vertellen hoe ze volgend jaar het duo D & D (Dupont-Deworm) in de Annalen van de Geschied-en Oudheidkundige kring willen mikken. Ik ’n ga zo lange nie wachten zie. Ziehier exclusief de top 5 (met joker) op de SP.a-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen:

1. Gunther Deriemaker.
2. Suzy Arijs.
3. Pol Kerckhove.
4. Nedia Gmati-Trabelsi
5. Een Wit Konijn.Sylvie & Sylvie

Om dat wit konijn op vijf is er lichte animositeit bij twee aloude socialistische families. Bij de kring rond gemeenteraadslid Sylvie De Bie bestaat er namelijk enige argwaan omtrent het plan om die vijfde plaats voorlopig nog ‘weipoo’ te laten. Zogezegd tot er een witte raaf gevonden wordt. Die raaf zou dan wel eens ‘bij gebrek aan beter’ uit de hoed van Pol Kerckhove getoverd kunnen worden en eigenlijk een (lief) rood konijntje blijken te zijn uit de entourage van de OCMW-voorzitter zelve met name OCMW-lid Sylvie Miclotte. Tja ook bij de socialisten zijn ze - net zoals bij de andere partijen - meer dan ooit sedert de komst van Bruno Tobback als partijvoorzitter wel wat gewoon als het erop aankomt dynastieke lijnen door te trekken...

Wie is bang voor Nedia?

Misschien vinden de Ronsese rooie wel hun échte rode raaf in de persoon van Koen Haelters die als beloftevolle jonge advocaat de lijst komt aansterken. Meester Koen krijgt weldra toekomstig meester Nedia Gmati-Trabelsi aan zijn zijde: als stagiair-advocate in hetzelfde advocatenkantoor. Nedia kiest hiermee dus zowel politiek als professioneel resoluut voor Ronse.

Voor alle duidelijkheid: diegenen die daar niet onverdeeld gelukkig mee zijn dienen in de eerste plaats te worden gezocht…bovenaan de eigen SP.a- lijst. Wie is bang voor Nedia? Eenieder in haar partij (maar ook erbuiten) die ook op de stemmen van de Nieuwe Ronsenaars mikt.

Paul de Pendelaar

Maar er zijn er zich wel meer aan het beraden over de vraag hoe ze de verkiezingen best tegemoet gaan. Had de N.V.-A Ronsiese kandidaten van enige relevantie gehad, dan hadden ze die op hun vertoning op Sint-Pieter met Siegfried Bracke uit Gent en Mattias Diependaele uit Zottegem uit de schaduw van hun schimmige advertentie gehaald. Niet zo dus. Zo recht(s) voor de raap kan je het dus alvast niet verwachten. Tot zolang blijft het voor eeuwige pendeltsjeef Paul Carteus nu weer in de rol (bijna schreef ik: lol) van N.V.A-voorzitter van Ronse kontjes draaien rond de CD&V. Her en der zakdoekskens leggen. Niemand zeggen. De bedoeling is al te evident: zoveel mogelijk stemmen van Erik Tacks Vlaams Belang lospitsen. Carteus als waterdrager van D&D. Beloningske volgt. Mei geu Roonse moer... Hoewel. Toch eerst 's goed navragen aan Rudi Boudringhien van GBIC. Die weet wat een woord waard is in Ronsese politiek.

Wie gelooft die mensen nog?

Ondertussen zit het duo Dupont-Deworm helemaal op ramkoers. Drie keer naast de bal. Een overzicht hierna.

Van Stadstuin tot stadspuin

Flop een. Na het faillissement van Bokx is er nog geen overnemer opgedaagd. D & D moeten nu met hun gestruikeld en hinkend paradepaard naar verkiezingen. Van Stadstuin tot Stadspuin. Plopperdeplop megaloflop.
Rrraaaten oat rrrriaulen

Flop twee. De onveiligheid is dus meer gebleken dan foute perceptie. Week na week worden Ronsenaars bedreigd, bestolen, het ziekenhuis in geklopt. Niemand die nog horen wil hoe dat komt. Wat de Ronsenaars wél horen (en het zindert jàren na), is het aangrijpend verhaal van een vriend die aan het bankloket een pistool tegen het hoofd krijgt, een familielid die Hogerlucht wordt in geslagen, een politieman die werkonbekwaam wordt getimmerd. En camera’s die niet werken. De waarheid is sterker dan de perceptie en de perceptie van de volkse Ronsenaars uit zich in die ene steeds aanzwellende kreet van verontwaardiging en ontgoocheling:

'’s Naaachts ’n koomek iek nie mir boaten.
Tuus koomen de rrrraaaaten oat de rrriaulen'.


Geen uitstraling

Flop drie. Je kan vandaag boos zijn op Wouter Vandenhaute maar ver van alle emotie kan zelfs de meest chauvinistische Ronsenaar onmogelijk nog aan dit ene objectieve gegeven voorbij: Ronse heeft een zeer zwaar imago-probleem. Geen uitstraling dus.

Geen uitstraling? Van wie? Het tijdperk Dupont-Deworm is gepasseerd. Al willen ze dat zelf nog niet geweten hebben. Ze werken hard. Dat wel. Maar…het werkt niet. En het werkt niet omdat de coalitiepartners mekaar op cruciale momenten een contraproductieve hak zetten en daartoe desnoods een wisselmeerderheid maken met de oppositie. Remember de brief van Dupont aan Leterme met dank aan Open VLD en Vlaams Belang…

Gunther Deriemaker (de derde D ) had vorige keer welgeteld twee stemmen minder dan Dupont. Hij is zo lief geweest die niet te laten hertellen. Wie nu de meeste stemmen achter zich krijgt, welke kandidaat en welke partij, daarover beslist de kiezer. Maar het is die kiezer niet ontgaan dat de coalitiepartners van nu op meer dan een moment mekaar beduveld hebben. Herinneren we ons hun kletterende ruzie rond de straatnaamborden. Hoe contraproductief kan je zijn? Andere en betere zegt u? In elk geval: Anders en Beter.

(De teller van deze blog staat vandaag op 483.500 clicks. Ik dank u allen voor uw fideliteit. En: Tuupe vuir Ronse).