11 januari 2011

RONSIES RARITEITENBOEK (36)

KUULIES


Zeg nooit kuulie tegen een wietie. Een kuulie is iets anders dan een wietie. Er is een subtiel onderscheid. Voorbeelden van kuulies uit de mythiek kunnen ons helpen om de lichte etymologische differentie in deze subtiliteit van ons geliefd Ronsies te doorgronden.

Wanneer de Heilige Jozef zich horens laat zetten door de Heilige Geest, vermomd als Vrijende Reisduif, dan is de Heilige Geest een wietie en de Heilige Jozef een kuulie.

Wanneer een gepatenteerde kuulie opdaagt in een gezellig gezelschap, dan valt het gesprek meteen stil. Of er wordt preventief overgeschakeld op de weersvoorspellingen voor de komende dagen en de lichaamsdelen van Sabine Haghedooren ter hoogte van de Balkan op haar klimatologische kaarten. Een beetje beëdigd Ronsenaar weet immers dat er met de kuulie in kwestie toch geen zinnig woord te praten valt. Tip: ben je een ware wietie en wil je snel een talk of the town lanceren, vertel dat dan aan een kuulie. Hij zal je niet alleen geloven maar hard zijn best doen om je roddel met bekwame spoed te verspreiden.

Een echte kuulie houdt het midden tussen een lul en een eikel, bengelt er maar wat onder. Er valt niks mee aan te vangen. Als dat per malheur toch gebeurt, dan loopt het helemaal mis. Een schoolvoorbeeld hiervan wordt ons aangereikt vanuit Italië door Sylvio Berlusconi. Al cumuleert hij er dan wel de functies van ’s lands dikste wietie met dat van grootste Italiaanse kuulie. (Zijn status wordt er bijwijlen Urbi et Orbi enkel een beetje bedreigd door Benedictus XVI).

Vrouwelijke kuulies bestaan er voor zover bekend niet. Een vrouw is en heeft geen wietie, maar als ze niet uitkijkt kan ze wel een kuulie in huis halen. Soms gedragen vrouwen zich, bij wijze van imitatie- en assimiliatiegedrag als een kuulie. De Alaskische Alaskese Alaskaanse Sara Palin komt bijvoorbeeld aardig in de buurt als ze Noord-Korea tot bondgenoot van Amerika ‘bombardeert’.

Het onderscheid tussen kuulies en wieties is flinterdun. Jean-Paul Belmondo is een sympathieke knul maar zeker geen lul en nog minder een wietie. Als hij zich echter in zijn oude dag als een onervaren jeune premier laat pluimen door het laatste vrouwelijk schoon om zich heen, dan is hij een kuulie. Wanneer de baas van Playboy als 85-jarige nog trouwt met een playmate van 24 dan is hij behalve een ouwe wietie een tintekuulie. (Een tintekuulie is de overtreffende trap van kuulie).

Koninklijk loodgieter Johan Vandelanotte is ongetwijfeld veel te verstandig om een wietie te kunnen genoemd worden. Maar als hij zelfs in de droevigste persoonlijke omstandigheden al het werk blijft voort doen voor de Slimste Mens De Wever en ge(dood)verfd premier Di Rupo om dan achteraf van beiden samen een stamp in zijn achtersteven te krijgen voor bewezen diensten, dan kan hij bij deze meteen worden opgenomen in de Orde der Koninklijke Kuulies. In Ronse zijn me geen gevallen gemeld of bekend van kuulies. In Oudenaarde daarentegen.

Maar wie zoveel onzin in één lemma van het Ronsies Rariteitenboek uit zijn pen perst, is ongetwijfeld zelf zowel een ongeneeslijke wietie als een onverbeterlijke kuulie.

HET RONSIES RARITEITENBOEK.
Handleiding voor Ronse.
Copyright Stef Vancaeneghem.