15 november 2010

RONSIES RARITEITENBOEK (28)

WIETIES

Zeg nooit zomaar wietie tegen een echte wietie. Je moet zelf een wietie zijn om te begrijpen wat het betekent. Wally is een grote wietie en Leonard is een dikke wietie. Maar de ene wietie is de andere niet. Voor de ene loopt het storm aan Sint-Baafs, de andere zou er zelfs het Lam Gods finaal uit wegjagen. Zonder wieties zou Ronse geen 'Stad Met Uitzicht op Wieties’ zijn. Als je ervan uitgaat dat je er zelf geen bent en alle anderen wel, dan ben je behalve een wietie ook een kulie. Een (tinte)kulie is een gestampte wietie die denkt dat hij beter is dan andere wieties. Je moet al een eikel zijn om een wietie niet gewoon te nemen voor wat hij is. Pas op, een wietie is allesbehalve een lul. Al heeft hij zijn imago tegen. Over de taalgrens noemen ze een wietie ‘une biloute’. Een wietie blijft hoe dan ook altijd een wietie in Vlaanderen of in Wallonië. Bart is een wietie. Elio est une biloute. Tuupe zijn ze twee wieties. Simpel. Eens wietie, altijd wietie.

Terwijl Maarkedal en Frasnes bestuurd worden door grensoverleggende staatslieden, wordt Ronse met vaste hand geleid door een 'Raad der Wieties'. Dit onder het voorzitterschap van de Primus Inter Wieties die van alle wieties de dapperste is. Een coalitie van wieties bestuurt Ronse volgens een Strategisch Plan, met een Stadstuin voor de betere wieties. Dat bestuur wordt deskundig geadviseerd door een stadsmanagement van vijf Top Wieties. Bij die Top Vijf zit één vrouw. Ofschoon ze best haar mannetje staat voldoet ze niet aan àlle fysieke vereisten om een wietie te kunnen zijn. Ware het niet dat dit aanleiding zou kunnen geven tot een foute perceptie, er zou hier zelfs kunnen worden aangestipt dat uitgerekend zij als enige vrouw (in alle eer en deugd) de hele collectie wieties overeind houdt. Vrouwelijke schepenen, zelfs die van Emancipatie, zullen nooit deel uitmaken van het ware wietiedom hoeveel aanhangers ze ook hebben. Figuurlijk welteverstaan. Zoals dat in serviceclubs het geval is kan je alleen als mannelijk lid 'intreden' en wietie worden. Hetzij als stichtend lid, hetzij als minder stichtend lid. Het haantjesgedrag van wieties is alom bekend. Wie te oud is om nog langer een actieve wietie te blijven en met zijn lid(maatschap) geen blijf meer weet kan altijd nog ere-wietie worden. Foto's van historische ere-wieties hangen naast de trap naar de trouwzaal ten stadhuize.

Door de grote instroom van nieuwe wieties zie je in Ronse tegenwoordig wieties van alle kleuren. Ze passen zich goed aan en gedragen zich prompt als echte wieties. (Voornamelijk in tweede file en ter hoogte van onbeheerde sporttassen in kleedkamers). Er zijn ook hangwieties en toeterwieties. ‘Toeter’ in de Ronsiese betekenis van boel in het Ronsese nachtleven én toeter, als claxon bij huwelijken.

Los van de boeiende ‘kennismakingsmomenten’ tussen oudere wieties en verse instroomwieties, tussen grote en kleine wieties, zullen de Ronsiese wieties je vooral weten te vertellen dat je eigenlijk naar Oudenaarde moet, wil je er authentieke gepatenteerde wieties bezig zien.

RONSIES RARITEITENBOEK
Handleiding voor Ronse.
Copyright Stef Vancaeneghem.