10 november 2010

RONSIES RARITEITENBOEK (27)

PEITIE BABOE
Als je je niet gedroeg, zouden ze Peitie Baboe erbij halen. Daar dreigden ze je mee af. Elke avond hoorde je hem wel ergens bezig ver in huis. Gek van angst werd je ervan. Hij huisde onder de dakpannen. Hij vermoordde de duiven van je grootvader. Hij beet de hond Joekie zijn staart af. En het eekhoorntje zijn kop. Hij doodde al je goudvissen. Hij vergiftigde je parkieten gewonnen op de tombola van de Fancy Fair van de Barrière de Fer.

Op zolder waren er koffers die je omwille van hem nooit durfde openen. In lange donkere gangen bestonden er ingebouwde kasten die je niet inkeek, al brandde je van nieuwsgierigheid. Hij tikte tegen de ramen van je slaapkamer. Hij spookte op alle plaatsen waar je net niet kwam of net vandaan holde.In angstzweet. Je dacht dat je gered was: hij wachtte je alweer op in het koolkot.

Hij ontglipte je richting smidse. Liet bobijnkarretjes zomaar vanzelf van je wegrollen. Verstopte zich achter getouwen. Deed de sirene voortijdig vanzelf loeien. Ratelde in het magazijn ritselde in het schotelhuis bij de muis. Huilde als een weerwolf in de weverij. Danste als de Leviathan, de Satan de Sater in de spinnerij. Schreeuwde als Beëlzebub in de ververij onmenselijke geluiden uit andere werelden en andere tijden.

Je hoorde hem lachen als Duvoo in zijn karretje. Je dacht dat je hem hoorde gillen en krijsen. Hij was de huistrol. De demon. Het Spook der Spoken. Het monsterachtigste aller wezens. Dracula. Frankenstein. Nosferatu. Hij was alle Raven van Edgar Allen Poe, alle Birds van Hitchcock. Hij was de duivel van Hermes op bokkenpoten. Alle heksen van Salem en Ellezelles. Hij was Blairwitch Project in je eigen thuis. Loch Ness in de vijver. Een python. Een kaaiman. Elephant Man.

Soms dacht je dat je hem echt gezien had. In a moonlight shadow. Lang belette hij je te slapen. Dan kwam hij naast je liggen in je donkerste nachtmerrie. Met de jaren kreeg hij je helemaal in zijn greep. Op een dag nam hij finaal totaal bezit van je. Trok hij je met hem mee, naar de Bommels op Zote Mondag. Dan werd je zelf en voor één nacht Peitie Baboe. (Niet te verwarren met zijn tweelingbroer Peitie Loetie).

RONSIES RARITEITENBOEK.
Handleiding voor Ronse.
Copyright Stef Vancaeneghem