22 juni 2010

DE BENIEUWDE RONSENAAR

EIGEN EXCLUSIEF NIEUWS:
POL KERCKHOVE GAAT VOOR BURGEMEESTERSSJERP
IN HET VOETSPOOR VAN VADER WALTER?
Pol Kerckhove gaat ervan uit dat hij, net als ieder ander Ronsenaar, recht heeft op zijn ambities voor het burgemeesterschap van Ronse. Zo verneem ik uit eerste bron. Het socialistische kopstuk wil zijn kans gaan om Luc Dupont op te volgen aan het roer van Ronse.

Na de recente federale verkiezingen is gebleken dat de socialisten de sterkste politieke formatie van Ronse blijven. Kerckhove wil als socialistisch kopstuk, voorzitter van het OCMW en Schepen van Financiën (van rechtswege) die ambitie voor 2012 voluit waar maken.

Al blijft het moeilijk te vergelijken, Kerckhove deed het bij de Vlaamse verkiezingen van 2009 met meer dan 1.500 Ronsese stemmen achter zijn naam iets beter dan zijn kameraad Gunther Deriemaker bij de federale op 13 juni jongstleden. De jonge papa van Niels (3kg 210 en 51,5 cm) tikte af op iets meer dan 1.300 Ronsese kiezers. Enkele honderden beter dan Jan Foulon in Ronse zelf, maar wel 2000 minder voor de hele kieskring.

Geen poll om Pol

Pol Kerckhove gaat ervan uit dat Gunther de lijst trekt. Zelf claimt hij dan wel de tweede plaats. Wie de meeste stemmen haalt, gaat dan voor het burgemeesterschap. Zo is de redenering.

Een lokale poll (rond Pol) komt er niet. Pol Kerckhove wil namelijk vermijden dat hij ervan verdacht wordt via de 'zomerzonnewendinge' netwerken van vader en zoon een vermeende ‘claninvloed’ en lobbying uit te spelen in de partij. Hij wil dat de Ronsenaar gewoon zelf en niemand anders uitwijst wie burgemeester wordt.

De opvolging van Luc Dupont belooft dus zowel binnen de sterkste formatie van Ronse als tussen de huidige coalitiepartners van SP.a en CD&V nog een spannende strijd om de sjerp te geven.

De vraag is of de CD&V daarbij al dan niet uitpakt met Dupont als lijsttrekker. Dupont, zo bevestigde hij me op mijn uitdrukkelijke vraag nog eens vorige week, blijft bij zijn voornemen om af te haken.

CD&V: Van wolfijzers en schietgeweren...
Maar… nood breekt wet. De CD&V heeft aan Jan Foulon dan wel een nieuwe stemmenkampioen en aan Joris Vandenhoucke een populaire sterkhouder, de partij heeft federaal heel wat pluimen gelaten na de tsunami van N-VA. De vraag is wat dat nu lokaal in Ronse geven zal, als de storm is gaan liggen. Met wie de N-VA hier uitpakt en met welke lijst.

De CD&V heeft aan Ignace Michaux (de jongen met glimlach én schiettuig op de foto) bij manier van schrijven ook nog een 'joker'. De ijverige kabinetsmedewerker van defensieminister Pieter De Crem - die zijn stemmen gehalveerd zag - laat de jongste tijd echter maar wat graag doorschemeren 'dat het niet eens zo zeker is dat hij lokaal nog wel opkomt.’ Misschien een manier om de prijs te verhogen en nu al zo te horen 'een stoorzender’ die voor het nodige geruis (om niet te schrijven: irritatie) zorgt binnen de eigen ‘bevriende’ partijkring.