20 oktober 2009

WELDRA IN DE BOEKHANDEL

Vanuit hun eigen belevenissen vertellen Fox, Victor, Theo en Vogel elk hun oorlog op de achtergrond van een wereldgebeuren dat hen ‘totaal’ overstijgt. De ene als chef van het verzet, de anderen als onafscheidelijke strijdmakkers in de vernietigingskampen, de laatste als oorlogsburgemeester van Ronse.

‘De Nalatenschap’ is een literaire interpretatie van ware feiten en gebeurtenissen.

Dit boek, dat wordt uitgegeven door BEATRIJS,
is ontstaan en gegroeid op deze blog
en ligt vanaf half volgende maand in de boekhandel.

'De Nalatenschap' is gestoeld op jarenlange research en het bijeensprokkelen van talloze getuigenissen.


FRAGMENT UIT HET DAGBOEK VAN THEO

Wat is er toch gebeurd sinds die ochtend van 24 april? Onze arrestatie in het Bruulpark onderweg naar school. Wie heeft ons verklikt? De ons bekende notoire zwarten van daar beneden de Wijnstraat? Een malcontente ontslagen werknemer van de textielfabriek? Een rancuneuze rivaal in de liefde?

Ronse is zo’n riskant provincienestje. Altijd op het scherp van het mes. Zwart versus wit. En daartussen veel grijs. Altijd dat grote gelijk. Overal die diepe sociale kloof tussen de wevers en bourgeois. Die afgunst. Die oude veten. De kloefkappers en de wieties. Al die nijd. En dan die taalkwestie: als een kapmes dwars door alles heen.

Mijn laatste krachten en gedachten zijn voor mijn stompje potlood, de enkele velletjes papier onder mijn strozak. Dit alles noteren. Dan mijn dagboek meegeven aan mijn vriend Victor. Hij gaat het halen. Hij ziet Ronse ooit terug. Hij, Louis, Lucien, Gaston, mijn vriend Maurice, Gilbert en Georges. Sterke binken stuk voor stuk. Overlevers.

Reuzen van Ronsenaars zijn het. Ik ben zo fier op hen. Ik voel het dat zij het halen zullen. Zoals ik nu zeker weet dat ik alreeds dood ben.Dit alles noteren. ‘Dagboek van Theo’. Dag vrijheid. Dag liefje. Dag leven. Adieu mijn geliefd Ronse. Ik had je zo gaarne nog één keer terug gezien.


WELDRA LEEST U HIER ALLES OVER DE PRESENTATIE VAN DE NALATENSCHAP MET SIGNEERSESSIE WAAROP ALLE LEZERS WELKOM ZIJN.