30 april 2009

DE BENIEUWDE RONSENAAR

OPERATIE BOOSTER HET CENTRUM VAN RONSE
VIJF WINKELKETENS BIJ BINNEN DE TWEE JAARMET WINKEL MIX VAN OUDENAARDE ALS VOORBEELD

Ronse wil er binnen de twee jaar tenminste vijf bijkomende kwaliteitsvolle winkelketens in de binnenstad bij. Nu hebben zowel Leonidas, Hans Anders, Mobistar, ’t Kruidvat, de Standaard Boekhandel en Allo Telecom al gekozen voor fraaie winkelpanden in hartje Ronse. Burgemeester Dupont wil er nu nog tenminste vijf bij. Hij doet daar met zijn bevoegde schepen Joris Vandenhoucke en de rest van zijn bestuursploeg momenteel veel inspanningen voor.

Zo worden er in het centrum volop winkelpanden aangekocht, samengevoegd en verruimd tot grotere winkelruimten die de betere ketens voldoende vierkante meter verkoopsruimte kunnen aanbieden. Zowel in de Peperstraat als in de Wijnstraat zal deze vernieuwing dra vruchten afdragen en zichtbaar worden. Ronse kijkt daarbij goed naar Oudenaarde. Daar zorgt de mix van winkelketens en kleinere detailzaken voor een booster van de winkelcentrumstraten.


Overigens is er zijdelings ook goed nieuws voor de horeca-Renaixance op de markt. Na de opening vorige week van de indrukwekkende renovatie ‘De Acte’ is nu ook de bouwvergunning goedgekeurd voor het vervallen pand naast Hotel Amour. De eigenaar plant er volgens onze bron een taverne en op de verdieping een beter restaurant.

Alliantie met Oudenaarde, Geraardsbergen en Zottegem

De middelen waarover Ronse en Oudenaarde beschikken zijn veel beperkter dan grote centrumsteden zoals pakweg Gent die met Europese, Federale en Vlaamse ondersteuning zwaar uitpakken met centrummanagement. Steden als Ronse, Oudenaarde, Geraardsbergen en Zottegem daarentegen hebben deze structurele ondersteuning niet. Ze moeten het elk voor zich zien te rooien.

Om een klare kijk te krijgen op deze eigen problematiek, hebben de centrumsteden van de Vlaamse Ardennen besloten hun krachten te bundelen en (met 23 andere steden) samen mee te doen aan de stedenwedstrijd ‘Ondernemingsvriendelijke Gemeente 2009’. Dat is een initiatief van de Vlaamse Overheid die hiervoor twee miljoen euro subsidie klaarhoudt, 500.000 euro per winnend project.

° Hoe kunnen we ons positioneren tegenover de nabijgelegen centrumstad?
° Waarom vestigen ketens zich bij ons aan de rand terwijl ze in grote centrumsteden voor het centrum kiezen?
° Hoe kunnen we de leegstand in onze winkelstraten counteren?

Allemaal vragen waarrond de vier steden elk hun eigen thematiek gaan uitwerken. Zo gaat Geraardsbergen uitpluizen hoe het wonen boven winkelpanden kan worden bevorderd, wil Ronse dus meer ketens in de binnenstad zelf en gaat Oudenaarde zich promoten als shoppingstad. Deze samenwerking is alvast een historische premiere.

Tuupe vuir oes

Of Ronse door dat samengaan dan niet in eigen vel snijdt door mee te gaan in een traject waarin Oudenaarde zich commercieel beter wil promoten? Burgemeester Luc Dupont vindt van niet.

Luc Dupont:‘Integendeel. Samen zullen we allemaal beter worden van de meerwaarde van onze gezamenlijk opgebouwde kennis. Elke stad zal op haar manier van de andere leren. En daaruit zal ieder voor zich de nodige conclusies trekken. Zo wordt iedereen er beter van.’

Met onze vragen over de specificiteit van Ronse met zijn taalgrensoverschrijdend hinterland en de bedoelingen omtrent het Eurodistrict Lille-Tournai-Kortrijk blijven we inmiddels op onze honger.