20 maart 2009

DE BENIEUWDE RONSENAAR

RIJKSARCHIEF GAAT DICHT
ARCHIEVEN VAN RONSE EN HERMES
VERHUIZEN NAAR BEVEREN

TERWIJL ‘ANNALEN VAN RONSE’
INHOUDELIJK BEDROEVEND WEGZAKKEN


Zonder enig overleg met het historische veld of met de collega-archiefdiensten heeft het Rijksarchief beslist de vestiging in Ronse op te doeken. Het Rijksarchief bezorgde Ronse uitstraling en bezoekers van ver buiten de stadsgrenzen. Het bezorgde ook werkgelegenheid aan een -weliswaar beperkte- groep mensen en omgekeerd zorgde Ronse al van in 1964 voor huisvesting van deze federale overheidsinstelling. Het gevolg is nu wel dat het rijke archief van Zuid-Oost-Vlaanderen met onder andere het oude stadsarchief van Ronse en de Sint-Hermeskerk verhuist naar Beveren-Waas of all places.

Voor al wie de geschiedenis van de streek in zijn hart draagt, is dit een zware tegenslag. Zelfs al maakt het Rijksarchief allerlei dure beloftes waarvan moet blijken of die gerealiseerd worden zoals het prioritair digitaliseren van het gehele archief dat zich in Ronse bevond en de bouw van een nieuw rijksarchief in Gent.

Natrappen post mortem...

De Ronsenaars met belangstelling voor geschiedenis zullen het dus moeten stellen met de inhoudelijk deerlijk wegkwijnende ‘Annalen’ van een zogeheten 'Geschied-en Oudheidkundige Kring’ die allicht vanuit hoge kopijnood, zijn kolommen open stelt voor schaamteloze persoonlijke aanvallen waarin eerbare Ronsenaars tot in hun graf worden geschoffeerd, tot zelfverheerlijking van de gelegenheidsauteurs zelf. Misschien moeten ze bij de 'Annalen' voortaan die tweede n schrappen.