01 december 2008

OVER LEVEN VOOR GEVORDERDEN


Heerlijk onbereikbaar voor de pseudo-drukte van de afgunstmaatschappij trek ik op mijn paardje van Troje door wonderland. Onverstoorbaar tegenover het gekwaak van de statuskikkers. Door de mazen heen van alle netwerken en face-books.

Dagboeken zijn je hele werkelijkheid niet. Je maakt altijd een voorselectie van wat je wil loslaten uit de binnentuin van je hart. ‘Dagboek van een lezer’ dan maar (Arbeiderspers, Privé-Domein): witte bladen wachtend op je eigen indrukken. Je kan er in optekenen wat je leest, gelezen hebt, nog lezen wil.

Parels van ‘Privé-Domein’ zoals ‘Het Verkoolde Alfabet’ van Paul Dewispelaere. ‘Het boek der Rusteloosheid” van Fernando Pessoa. De ‘Memoires’ van Saint-Simon (ergerlijke roddeltante aan het hof van de Zonnekoning ). Ze liggen nu glansloos tweedehands te vergaan. Hunkerend naar een laatste opmerking omtrent hun vergeten schoonheid, in het dagboek van een lezer.

Mijn eerste witte bladzijde vul ik met notities bij ‘De Rivier van Herakleitos’. ‘Een eigenzinnige visie op de wijsbegeerte’ van Etienne Vermeersch & Johan Braeckman. (Houtekiet).

Waarom zou ik, na die turven van Russell, Störig of Hamlyn nog eens de hele geschiedenis van het denken overdoen? Omdat mensen als Etienne Vermeersch altijd iets toevoegen aan wat je al dacht te weten, je uit je zelfgenoegzame gelijk schudden, je telkens weer tot meer rede uitnodigen. Bijvoorbeeld bij Plato vertrekken en je op de volgende bladzijde glashelder aan de hand van Popper uitleggen waarom de Ideale Staat op totalitarisme uitkomt en zowel utopieën als reactionaire visies tot gesloten samenlevingen leiden.

Etienne Vermeersch tilt ons, schipbreukelingen van de grote vergane verhalen uit de vorige eeuw, op zijn mooie ark van het vrije denken over de woelige rivier van Herakleitos.

Het kolkend water is de waan,
Vermeersch is onze zwaan.

'Over Leven voor Gevorderden'. 'Virtueel Blogboek'.
Copyright Stef Vancaeneghem.