24 juli 2008

INTERMEZZO


* De lectuur van Jerzy Kosinksy’s ‘Geverfde Vogel’ gaat me door merg en been en blijft zwaar nadreunen. Kosinsky’s gruwel, verteld door een joods jongentje van tien tijdens de bezetting, is bijwijlen nauwelijks te harden. Maar ik moet nu eenmaal door dit referentiewerk voor het verhaal dat ik, in de coulissen van deze blog, aan het schrijven ben over verzet versus verraad, verdraagzaamheid versus totalitarisme. Research oblige. Ik wil alles begrijpen van hoe het er toen aan toe is gegaan.

(Ook de info over de kleine Eric Zonneman, doodgeschoten door de nazi's in de straten van Ronse de dag van de bevrijding, komt nu los. Mijn lieve vriendin Marie-Ange Ketels, voorzitster van de Cercle Emile Verhaeren, heeft voor mij een foto en info weten op te snorren. Wie nog meer weet over het kiem gesmoord leven van het Ronsiese jongentje met de gedenkplaat, maile me ( via mijn profiel hiernaast).

* Soms vraagt een mens zich af…. Gelukkig is er dan Luc Devos aan Sint-Jacobs om dit alles eens goed van je af te schreeuwen.


Luc Devos, Gorki & De Dreuners:
BE-TERRR DAN OOIT TE-VO-RRREN.


*
Ronsenaar Henry Van Butsele, alias Reverend Father Frank, was een mensenleven lang missionaris (bruine pater) in Pakistan. Hij werd er op 2 november 1953 vermoord in de kerk van Maraybad terwijl hij aan het bidden was. Hij kreeg een dolk onder de oksel, recht in het hart. Father Frank: slachtoffer avant la lettre van de religieuze onverdraagzaamheid die nu weer wild om zich heen slaat op deze planeet. Mocht het stadsbestuur nog op zoek zijn naar namen van Ronsenaars voor nieuwe straten…


*

Er zijn ook nog hoopgevende momenten bij de lectuur van al die oorlogsgruwel. In ‘Twintig Ronsenaars in De hel van Neuengamme’ van Gaston Vandekerkhove lees ik een passage die kan tellen in het streven van elke mens naar het schone, zelfs in de meest extreme omstandigheden. Wanneer Vandekerkhove in de Lübecker Bocht bij de Ootszee vanuit het horroschip Athens wordt op de pakketboot ‘Cap Arcona’ vindt hij er in de kast van zijn gevangenis-kajuit een boek.

‘Blij als een kind met een Sinterklaasgeschenk begon ik het te lezen. Ik weet niet meer wat er in stond of waarover het ging want ik was helemaal niet in staat me te concentreren. Toch bleef ik er uren lang in bladeren. Van louter plezier om eindelijk weer eens iets in handen te hebben dat mij aan de beschaafde wereld herinnerde.’

De Cap d’Arcona zal ’s anderendaags vergaan met 4600 gevangenen aan boord: gebombardeerd door de geallieerde bevrijders die denken dat het schip vol vluchtende Duitse troepen zit. Gaston was even voordien en zeer tegen zijn zin weer op de enge Athen gesmeten die de echte bevrijding zal halen. Gaston Vandekerkove zal de Ronsische geschiedenis ingaan als auteur van het referentieboek over het lijden van de Ronsenaars onder de laars van het totalitaire denken.
(Op onze foto: Gaston ten stadhuizen van Ronse bij de presentatie van zijn boek met in de hand een stuk romp van de vergane Cap d’Arcona).


* De Kreuners op Sint-Baafs. Na dertig jaar toeren nu Vlaanderens meest volgroeide showbende. Walter Grootaers, Ben Crabbe & Axel Peleman: explosieve cocktail. Het eivolle en uitgelaten (maar helaas ook hermetisch afgesloten) Sint-Baafsplein doet me even vergeten waartoe massabijeenkomsten zoal leiden kunnen. Tot het leukste en het ergste. De Kreuners zijn natuurlijk het leukste. Altijd door het leven blijven dreunen: lieve kleine Kreuners en Dreuners.


________________________________________