01 maart 2008

READERS IN RESIDENCE


FIJN FILOSOFISCH PORSELEINEN KONIJN

Leuke leestip van Meester Bart

Vandaag start de Jeugdboekenweek met als thema ‘Mooi’. Van onze fidele bloglezer en 'Meester Bart' Vandevelde hieronder deze leuke leestip.
'De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane' is een meesterwerkje, voor te lezen aan kinderen van 9 jaar, geschreven door Kate DiCamillo.


Edward Tulane is het porseleinen konijn van Abilene. Hij is heel tevreden met zichzelf en vindt het vanzelfsprekend dat er goed voor hem gezorgd wordt. Op een dag is zijn rustig leventje echter voorbij. Hij komt in een voor hem totaal onbekende wereld terecht; vol gevaren en ontberingen. Hij ontmoet heel wat verschillende mensen, mensen die voor hem zorgen maar ook mensen die het niet zo op hem hebben begrepen. Als hij uiteindelijk in een stoffige poppenwinkel belandt, weet hij wel zeker dat je met een porseleinen hart ook kunt leren wat liefde is. En nog is zijn reis niet afgelopen!

De jonge lezer leert Edward kennen als een nogal zelfingenomen konijn dat door al zijn belevenissen heel menselijk wordt. In heel het verhaal zegt hij geen woord – een porseleinen konijn kan immers niet praten – maar door wat hij meemaakt en wat hij denkt over al wat hem overkomt, wordt hij een heel wijs, bijna filosofisch konijn.

Van in het begin vat je sympathie op voor Edward en doorheen het verhaal groeit ook bij de lezer de liefde voor dit bijzondere konijn. Zijn belevenissen en gedachten zijn op een prachtige manier verwoord en raken de lezer echt tot in zijn hart. Het ontroerende einde laat niemand onberoerd! Een verhaal om te lezen en te herlezen, om voor te lezen en te laten beluisteren en zodoende te ontdekken, net als Edward, wat liefde is.

Een absolute aanrader!

Alles van een echte klassieker

‘Dit boek alles in zich om een echte klassieker te worden’ zo meldt ons nog Meester Bart.

Meester Bart: ‘De kinderen aan wie ik het heb voorgelezen waren althans enthousiast, ook al is het verhaal soms droevig en hard. Liefde kan mooi zijn, maar Edward leert ook dat niets zo pijnlijk is als een gebroken hart. Kortom, een boek over de Liefde, eenzaamheid, afscheid nemen, hoop, wanhoop en terug thuis komen, het leven soit. Een boekje dat alleen al door zijn warmte en eenvoud de verzuring te lijf gaat.’