09 oktober 2007

DE BENIEUWDE RONSENAAR


KRONIEK VAN DE GEMEENTERAAD

STADSWACHTEN MET DE NADRUK OP WACHTEN


Moe goore hier ale weiken noer zeuke ziever zieten loasteren?’ vraagt me een marktkramer op de trappen van het stadhuis. Hij heeft net ruim twee uren zijn choucroute à volonté zitten verteren bij de deze keer 42 agendapunten die Ronse moeten redden van de ondergang.

Ik stel hem gerust. Dit soort raadzittingen gaat maar maandelijks. Al blijkt ook dat voor sommige raadsleden niet haalbaar. Schepen Nedia Gmati-Trabelsi stuurt deze keer haar (moegetergde?) kat. Net als schepen Joris Vandenhoucke.

Bij de eindeloze tussenkomsten van Erik Tack liggen de twee poesjes op de lege schepenzetels in de late herfstzon danig te spinnen dat je het voor één keer zelfs tot op de persbanken kan horen doorheen de geluidsinstallatie.

Erik Van Der Eedt doet nochtans hard zijn best om ze wakker te krijgen met zijn terechte klacht over het gebrek aan opvolging van…klachten van de Ronsese bevolking via de stadswachten die het zelf ook niet kunnen helpen.

Dat gaat bijvoorbeeld zo. Aan de Kleine kerk wordt een paal omgeduwd. Plus zes kasseien opgesmeten. De mensen zien dat. De mensen signaleren dat vanuit hun assertieve burgerplicht aan de paars-witte supporters van Anderlecht in hun uniform van stadswachten van Ronse. Die schrijven dat vlijtig op in hun calepin. Die signaleren dat vlijtig ten stadhuize. Voilà zie. Komt in orde.

Weken later ligt de paal daar nog. Met de gebruiksklare kasseien erbij. Klaar om in de vitrine van de bank rechtover te worden gesmeten. Met de melding: dit is een overval.

Een mens zou voor minder klagen dat zijn klacht niet gehoord wordt. Mischien moet het uniform van de Stadswachten grafisch aldus worden aangepast:

Stads WACHTEN.

NUTSMAATSCHAPPIJEN...

Luc Dupont vindt dat Van Der Eedt (in zijn klacht over de klachten bijgesprongen door zijn fractieleider Boudringhien) overschot van gelijk heeft. De opvolging van klachten laat te wensen over. Maar de burgemeester belooft beterschap.

Primo ten eerste er komt iemand in dienst die alle klachten gaat opvolgen. Primo ten tweede er is een computerprogramma besteld, speciaal voor klachtenbehandeling. Primo ten derde zelfs in de werkhuizen van Ronse gaan ze …er werk van maken.

Want werk is er genoeg. Een nutsmaatschapij komt uw trottoir opensmijten voor pakweg de nieuwe lijnen van Telenet. Rap wat zand erover en dikke bobbels in uw voetpad alom. Ge gaat ’s morgens om uw gazet. Ge struikelt over de bobbels. Ge breekt uw tibias. Begin maar te procederen.

‘Nutsmaatschappijen’: de naam is slecht gekozen. Wie bij die straatopenbrekers opmerkingen heeft, wordt weggelachen door meneer Stallone uit Bommerskonten die de alomiminiumfolie van rond zijn boterhammen in een prop perst en die luid boerend in uw geraniums mikt. Wees al blij voor uw façade, want hij moet dringend.

EERHERSTEL VOOR ‘t GANGSKIE

Diepe ien Roonse staad
in de Cité Bara
op nen omgedroejden stoel
mienen bompapa

bompa zoa moa
loastert hier kameroed
zonder liefde in ’t leiven
n’eester niet da goet

en goe’t nie veere zoeken
’n zieten m’hier nie goed?
zonder luxe zonder toeter
zn zonder blauw bloed

Bompa n’hoe nie vel
moer zien soepe waas goed
en alemaal wierd g’hopen
mei roed en mei doed

Zien hoazekie moest wieg
voer ’n grutere stroet
hie n’hei nie mier geklapt
moer zien ugen stonden koed

Twie mond in ’t hospies
tuus waas ’t gepasserd
klienen ‘k been hier vurst
‘k hei moa goed g’amuserd


'Het Gangskie’ uit één van mijn favoriete Beuroo-liedekens, slaat nu dank zij Rudi Boudringhien de weg in van het ultieme eerherstel. De voormalige Eerste Schepen wil namelijk dat de stad onderhandelt met de eigenaar van Datra (rechtover de Renaultgarage) over de aankoop: met de bedoeling deze gebouwen af te smijten.

Kwestie van er aldus een grote tweede vaste markt van te maken. Aansluitend op de ruimte van Parking Portois. Dat ware volgens Boudringhien de gedroomde oplossing voor de vervangmarkt van Ronse die al een tijd op de dool loopt van Kerkplein naar Olifantstraat.

Het idee van Boudringhien mag er helemaal wezen. Deze nieuwe markt-parkeerruimte, zo vlakbij de grote Markt, opent niet alleen perspectieven voor de vervangmarkt maar sluit ook mooi aan bij het Kloefproject.

Als klap op de vuurpijl wordt het ganskie (Cité Bara), dat er nu al heel charmant en bebloemd bij ligt, aldus een van de meest levendige typische historische doorgangsstraatjes van Ronse. Een mooiere toekomst kon mijn fictieve bompa uit dat liedje zichzelve niet toewensen. Ik overweeg nu al een nieuwe versie.

SUBSIDIES VOOR (L)UIERS

Oh ja, wat die twee poezen bij het wegsoezen ook missen is de vraag van Erik Tack naar de ‘groeiende instroom van anderstalige kinderen’. (Schepen Suzy Arijs belooft ze hem met een blik die àlle kinderen van deze planeet ongeacht taal of huidskleur teder omarmt).

Plus de vraag van Erik Tack om ervoor te zorgen dat Oxfam in die winkel aan de Wijnstraat geen partijpolitieke propaganda verkoopt (iedereen akkoord).

Plus de vraag van Erik Tack om het vaccin tegen baarmoederkanker te laten terugbetalen door de stad (afwachten).

Plus de vraag van Tom Deputter hoe het zit met de processen die Ronse aan zijn broek heeft voor de Bruuloverstromingen (afwachten).

Plus een omstandige uitleg omtrent het brengen van – gebruikte - luiers naar het containerpark door schepen van gebruikte luiers Agnes Van Crombrugge. (In de gebrekkige geluidsinstallatie schieten in de mond van Agnes alleen nog de uiers over).

Ik weet eigenlijk nog niet zo zeker of Joris Vandenhoucke en Nedia Gmati-Trabelsi echt veel missen. Misschien moeten ze hun gemiste zitpenning van de avond wel doen doorstorten aan Oxfam. Voor bloemen aan het monument ter ere van de Che in Bolivia. Of is dat partijpolitieke propaganda? Nieuwe vraag voor Erik Tack volgende zitting.

Addendum: En zie, als bij wonder hebben kabouters 'het paaltje van Van Der Eedt' vanochtend eindelijk weer recht gekregen...

Illustratie: ‘Pussycat I love you’. Mijn geklieder met penseel.
Copyright Stef Vancaeneghem.