26 oktober 2007

DAG BOEKEN


ADI STEURBAUT TE BOEK

DE MAN DIE DE WOLKEN KLEURT


Adi Steurbaut schildert de geboorte van het licht als een verloskundige van de zon. Hij doorbreekt alle patronen, verbrijzelt de poorten van paradigma’s. Zijn penseel is een zacht breekijzer tegen voorspelbaarheid. Hij is een tovenaar van het ongewone.

Hem dient als kunstenaar zwaar afwijkend gedrag te worden aangerekend. Het ene been in het zeewater. Het andere in wegzakkend zand. Niets is zeker. Misschien heeft het te maken met die wiskundige achtergrond van hem dat hij alle meetkundige modellen overboord gooit om zijn eigen wereld te zoeken. In vierkanten die hun wortels zoek zijn. In vlakjes die uit vakjes vallen.

Hij zit met een krul in zijn penseel die alles anders maakt. Die kleur geeft aan zijn verwondering. Aan zijn ongerepte verbazing om het bestaan. Wat is dat toch allemaal, met die zon die de zee berijdt? Met die dageraad die het donker openrijt?
Adi Steurbaut schildert het schoon bestaan. Zijn wereld loopt over blauwe golfbrekers, verheft zich langs torentjes naar de hemel. Zijn hemel.

___________________________________________________________________

Adi Steurbaut. ‘De man die de wolken kleurt.’ Het boek.
Verkrijgbaar bij Beukenhof-Phoenix Galleries. Kwaremont en de boekhandel.
Het boek wordt vanavond tijdens de vernissage in Beukenhof gesigneerd door de kunstenaar.
(Expo tot 18 november).


Illustratie: Adi Steurbaut.‘Herinnering aan het zuiden’.
De bovenstaande tekst is een fragment uit ‘De Man die de wolken kleurt’. Copyright Stef Vancaeneghem.