18 mei 2006

DE NIEUWE RONSENAAR (90)

MET HEEL RIJSEL MAAR NIET MET RONSE

Open brief aan Stefaan De Clerck,

Burgemeester van Kortrijk en Euro-metropool.


Waarde Stefaan,

Toen ik je onlangs in de Kortrijkse boekhandel Theoria met je neus over de nieuwste publicaties zag hangen, dacht ik : een politicus die boeken leest en niet eens van die Oostendse Brulboei, dat kan geen slecht mens zijn.

Samen met je collega’s van Doornik en Rijsel richt je dus het zogenaamd ‘Eurodistrict Kortrijk-Doornik-Rijsel’ op waarmee je mikt op ‘een nieuwe Frans-Belgische metropool van twee miljoen mensen’.

Dat Eurodistrict moet een eigen rechtspersoonlijkheid krijgen en een algemene vergadering met alle politici uit alle niveaus van de regio.
‘We gaan niet meer debatteren over overheveling van bevoegdheden en ander communautair gedoe’, zeg je, ‘want dat is passé.’ ‘We gaan samenzitten met al wie bevoegd is en beslissingsmacht heeft om onze streek vooruit te helpen. Als we samen beslissen wat we willen, kan ieder op zijn niveau doen wat nodig is om die beslissing hard te maken.’

Ik verneem dat je inmiddels koning Albert meteen hebt gerustgesteld. Het is zeker niet de bedoeling, zo heb je onze koning der Belgen geruststellend op de schouder geklopt, dat jij je als Kortrijks burgemeester met je nieuw Eurodistrict gaat afscheiden van het Belgisch Koninkrijk om, zoals weleer, een autonoom Frans-Vlaanderen te vormen.

‘Ik heb de koning gezegd dat dit integendeel het einde kan inluiden van communautair gehakketak.’

Flink zo. Want ocharme Albert, diene mens. Heeft al kopzorgen genoeg, zoals hij je zelf bij een bezoek intiem wist te vertellen, nu zijn veertienjarige kleinzoon Joachim met zijn crossmotor door de koninklijke domeinen raast en aldaar tegen de bomen knalt.

Geen afscheiding van het Vlaamse Groeninghe dus. Geen Belgische Guldensporenslag. Ha-la-bonheur! Gewoon een nieuw soortig operette Roblandje. Of liever: een eigen Stefaan-koninkrijkske. Voorwaar Stefaan, schitterend idee. Zeker zo op een boogscheut van de verkiezingen.

Eén iets ontgaat me echter bij dit alles. Ken je Ronse? Neen? KEN JE RONSE NIET? Ronse? Dertig kilometer oostwaarts langs Zwevegem en Avelgem? Ronse, het zegt je niks? Tja, blijkens een Waals onderzoek voor het Roeselaarse weekblad Knack is Ronse dan ook…nee laat maar.
(Zeg me alleen eerlijk : heb je dubbele beglazing thuis?)

Lustert-e-kir-hiere, Stefoan. Je bent dan misschien van het soort Justitieministers dat ooit nog consequent onstlag nam toen Dutroux wegliep (nu kijken ministers de andere kant uit als iemand er vanonder muist) moar t’ennie meuglek. Ronse zomaar straal negeren in je nieuwe Stefaan-district?

Ons geliefd Ronse? Ons mooie Ronse dat aan de ene kant opgezadeld wordt met opgedrongen faciliteiten voor de Franstaligen. Ons groene Ronse dat aan de andere kant, als er dan al eens zo’n Eurodistrict opgericht wordt met onze Waalse buren van Doornik en onze Franse vrienden van Rijsel, zomaar straal door jou genegeerd en gepasseerd wordt?

Kijk Stefaan, leg dat nu maar eens zelf uit aan je goede partijgenoot en burgemeester van Ronse Luc Dupont. Ik geef je hierbij zijn nummer: 055 23 27 00. Spreekuren van 13u30 tot 16 u. Op woensdag.

Dat je Ronse op de kaart van je Eurometropool niet ziet liggen: ook een bril nodig zeker? Maar goed, je hebt tenslotte als voorzitter van je partij Johan Van Hecke toen ook niet echt tijdig zien weglopen. Nog goed dat hij zijn gsm heeft laten openstaan toen hij naar Karel de Gucht belde om zijn overstap te annonceren, of je wist het misschien nog niet.

Hoe dan ook: het kwaad is geschied. Dat je je collega en partijvriend van Ronse Luc Dupont niet weet te vinden om samen met hem je nieuw metropooldistrict te verrijken met Ronse, parel aan de kroon der Vlaamse Ardennen, dàt zullen de Ronsenaars (wier stemmen je partij de CD&V hier nochtans hard vandoen zal hebben) je niet sebiet in dank afnemen.

’t Is maar dat je het weet. Aan het werk Stefaan. Snel bellen naar je partijvriend Dupont. Je hebt nu zijn nummer. Zeg hem wel niet dat je het van mij kreeg.

Stéphane.

P.S. Zou dat hoogmoedige Kortrijk van jou dan toch model hebben gestaan voor het bekrompen burgermansnestje Walle in Het Verdriet van België van Hugo Claus? Ik zou het nog beginnen geloven. Mo vent toch.