25 april 2006

DE NIEUWE RONSENAAR (79)

VIER SPELERS GETUIGEN VANDAAG IN HUMO

GOKCHINEES VERKOCHT VIJF SK-MATCHES

GOD WAS EEN GOKDUIVEL


In een paginavullend verhaal over de passage van de Gokchinees in Ronse bevestigen vier spelers vandaag in Humo dat in het voorjaar 2005 niet minder dan vijf matches van SK Ronse omgekocht werden door gokchinees Ye.

Op zaterdagochtend 12 februari daagde sportief manager Yves Van Coppenolle op in de kleedkamer van SK in gezelschap van een Chinees genaamd Zheun Ye die hij aan de spelers voorstelde als ‘le nouvel administrateur’.
Ye heette een belangrijk man te zijn die veel geld in de club zou pompen. Ook de spelers zouden daar beter van worden. Voor de match van ’s anderendaags tegen Waasland bijvoorbeeld, beloofde hij hen al een premie van 500 euro per speler.

Schone schijn van Ye. In feite was de match tegen Waasland integendeel de eerste in een reeks van vijf door Ye geflikte matches die SK moest verliezen om de gokmaffia toe te laten megawinsten te boeken op de ingezette bedragen voor die matches.

Getuigt een speler daarover in Humo: ‘Ik ga ervan uit dat Ye achter onze rug anderen had benaderd om de wedstrijd tegen Waasland te vervalsen. Hij wilde helemaal niet dat we zouden winnen. Hij was er al helemaal niet in geïnteresseerd geld in SK Ronse te pompen.’
Daarover ook middenvelder Stéphane Vandesande: ‘Ye a fait son cinéma’.

Na die match tegen Waasland stapte trainer Gerrit Laverge gedegouteerd op.
Stéphane Vandesande: ‘Laverge had het begrepen denk ik. En hij heeft zijn conclusies getrokken.’

De kat bij de melk.

Maar hoe kan zo’n gokchinees zomaar doordringen tot de kleedkamer van SK? Met een valies vol geld dan nog.

De officiële versie van het bestuur van SK Ronse daarover luidt dat het op 24 januari 2005 had vergaderd over de overnameplannen van Ye en dat die al twee dagen later werden verworpen. Belangrijke nuance: Ye kreeg dan wel niet de absolute sportieve verantwoordelijkheid die hij voor zichzelf opeiste, maar zijn centen bleven wel welkom. Hij mocht de club nog altijd sponsoren. Over die laatste deal heeft hij dan nog een maand lang onderhandeld met voorzitter André Deruyver.
De zaak ging uiteindelijk niet door. Maar zoals nu duidelijk blijkt, was het kwaad inmiddels allang geschied. De gokchinees had al die tijd met zijn kalfslederen valies vol geld toegang tot de spelers: zwaaiend met zijn geld. Met het gekende gevolg.
Een speler: ‘Voor de winterstop waren we de minst gepasseerde defensie, daarna de meest gepasseerde. Ye elimineerde wie niet in zijn plannetje paste.’

‘Teveel gegeten.’

Ook na het vertrek van trainer Laverge, onder het bewind van trainer Yves Van Coppenolle zijn er volgens Humo nog twee matches geflikt. Kortrijk-Ronse en Beringen-Heusden-Zolder-Sk.
Een speler: ‘Daar lag het er vingerdik op. Als de spitsen van Beringen-Heusden-Zolder een beetje bij schot zijn is het 6-0. Sommige spelers vertikten het te voetballen.’
Yves Van Coppenolle in Humo: ‘Ik heb ook argwaan gekregen. Eén speler zei me achteraf dat hij teveel gegeten had. Daarom was hij zo slecht.’

Yves Van Coppenolle ontkent overigens dat hij Ye in de kleedkamer als de nieuwe beleidsbepaler of investeerder heeft voorgesteld.
Yves Van Coppenolle: ‘Dat spel van de Chinees was al afgewezen.’

Dat klopt maar gedeeltelijk. De overname van SK door de Chinees was afgewezen, maar over de andere investeringsplannen werd nog gepraat.


De sleutels van eerste klasse

Ondervoorzitter Serge Crucke, die Ye snel ontmaskerde als lid van de gokmaffia daarover vandaag in Humo: ‘Yves is een eerlijk, hardwerkende man. SK Ronse is zijn levenswerk. Ik twijfel niet aan de integriteit van Yves. Maar toen we na de winterstop tweede stonden, droomde hij van promotie. Hij dacht dat de Chinees ons door God was gezonden om ons de sleutels van eerste klasse te geven. Dat is menselijk hè.’

De mooie droom wordt echter precies aan flarden geknald door de vijf geflikte matches en de ‘slechte’ prestaties van spelers die ‘teveel eten’.
SK Ronse belandt dat seizoen op de laatste speeldag op welgeteld twee punten van de eindronde en kan het schudden.
Niet God maar de gokduivel is langs geweest, met de sleutels van de hel.

Twee miljoen euro armer

Verre van SK aan nieuwe zo broodnodige inkomsten te helpen, heeft de Chinees SK Ronse behalve de eindronde en dat droomticket naar eerste ook een bom geld gekost.
Voorzitter André Deruyver daarover: ‘Als alles klopt wat we nu vermoeden, heeft de Chinees ons twee miljoen euro gekost.’

(Wordt vervolgd…)