09 februari 2018

BESTEMMING RONSE

RONDOM LUC DUPONTEen professionele topmoderator: Jeroen Reygaert. Een vlekkeloze organisatie: het hippe Rondom-team . Vliegende reporter Stijn Delabie in de zaal. Een volle Volksbond met cartoonist Glenn als geniale deus ex machina. Daar bovenop Lamaar, voor de ambianceliedjes. Meer heb je echt niet nodig om dit verkiezingsjaar in te zetten met een smaakmakend en spraakmakend debat. Geen betere kennismaking met alle grote thema’s die er voor Ronse toe doen.

Privatisering van de zorg.
Afschaffing van de faciliteiten.
Mobiliteit en veiligheid.
Hoge werkloosheid.
Aanpak commerciële binnenstad.
Geen onderwerp werd uit de weg gegaan.

Zeer overtuigend en vanuit een indrukwekkende dossierkennis gaf burgemeester Luc Dupont iedereen helemaal het nakijken waar het erop aan kwam de uitdagingen, verzuchtingen en plannen van Ronse ter tafel te gooien. Kordaat verdedigde hij daarbij zijn derde burgemeestersmandaat, toonde hij zich helemaal paraat om er nog zes jaar bij te doen.

Verrassingen die waren er ook. Bij monde van hun derde kandidaat op de lijst voor oktober Koen Haelters leverden de Ronsese socialisten een (redelijk genante) publieke sollicitatie af aan Dupont en CD&V voor hun terugkeer naar het bestuur. Heimwee naar 83 jaar bestuursweelde.

De tweede verrassing kwam er toen Luc Dupont onthulde dat Ronse voortaan voluit opteert voor een synchrone aansluiting van de N60 op de zuiderring. Dat plan voor de volledige ontlasting van het zwaar vervoer was in het eindeloze feuilleton rond de N60 wat ondergesneeuwd. Goed dat het nu weer helemaal op de prioriteitenlijst wordt getorst.

Kopvrouw op de N-VA lijst Brigitte Vanhoutte nam in een knap pleidooi voor Ronse opvallend vaak het CD&V sleutelwoord ‘verbondenheid’ in de mond. Ze nam ook openlijk afstand van die contraproductieve polariserende opgeklopte persheisa rond zogeheten geradicaliseerde kleuters in Ronse. Het zegt veel over haar diepste wens om Ronse mee door de zwaarste uitdagingen heen te loodsen en helemaal op de kaart te zetten. Mèt de steun van Vlaamse en federale excellenties.

Tom Deputter wil de Open VLD zien doorgroeien naar de sterke stek van weleer en er is voor hem dan ook geen enkele reden om deze positief gepercipieerde bestuursverantwoordelijkheid af te geven. Doorgaan is de blauwe boodschap. Scherp en kalm verduidelijkte hij daarbij het liberale verlanglijstje in verband met de opcentimes en veiligheid op straat in alle betekenissen.

Groen Ronse harkte zwaar in op het beleid . Voorzitter Lech Schelfhout deed met het grove geschut waarbij hij persoonlijke aanvallen aan het adres van Luc Dupont niet schuwde, alle argumenten uit zijn goedkope Chinese kast haalde en snoeihard uithaalde naar schepen Wim Vandevelde. De PVDA hield het bij monde van Robin Tonniau op de bekende idealistische bijwijlen utopische Raoul Hedebouw retoriek.

Voor elk wat wils dus. Al ziet het er niet meteen naar uit dat Ronse na de verkiezingen ingrijpend anders zal worden bestuurd dan vandaag. Luc Dupont steekt er heel overtuigend met kop en schouders bovenuit als kandidaat om zichzelf op te volgen. Om dat extra te verduidelijken kreeg hij bovendien solidair al zijn tenoren op de CD&V-lijst netjes naast mekaar bijeen op de eerste rij. Vlaams Belang stuurde zijn kat. Volgens tekenaar Glenn mét doktersbriefje. Ze werd opgevangen in een apart loket, voor katten.

Bestemming Ronse. Onafhankelijk Verkiezingsdagboek.

06 februari 2018

BESTEMMING RONSE

OOK IN DE POLITIEK IS
EEN ULTIEME ELLEBOOGSTOOT
HIER NOOIT VER WEG.
Burgemeester Luc Dupont gaat voor verlenging van zijn mandaat. Prioritair zijn de ontsluiting en de afschaffing van het bijzonder taalstatuut dat een fusie in de weg staat waardoor Ronse bij een status quo 13,5 miljoen euro dreigt mis te lopen. De N-VA onder leiding van Brigitte Vanhoutte en Open VLD met kopman Tom Deputter kunnen zich hierin als bestuurspartners vinden. Weze het met eigen accenten rond de V van Vlaams (voor Brigitte Vanhoutte) en de V van Vrijheid (voor Tom Deputter). Vrijwel simultaan zetten SP.a en Groen Ronse vanuit de oppositie grote vraagtekens achter de privatisering van de zorg. Unisono pleiten ze ook samen voor een Openbaar Regionaal Zorgcentrum . Beide oppositiepartijen volgen de meerderheid niet in haar motie tegen het huidig taaltatuut dat voor hen integendeel meerwaarde betekent voor Ronse.

In hoofdzaak draaien de verkiezingen rond deze as. De CD&V slaapt, zoals dat in liedjes van Ronse luidt ‘te mieden van ’t beede’ tussen de oude en de nieuwe partner. Alles zal er van afhangen of Luc Dupont aan zet blijft. En dan nog. Zoals Ronsenaars maar al te goed weten van de vorige verkiezingen, is in de eindspurt om de macht ook in de politiek een of andere ultieme elleboogstoot hier nooit ver weg.

In de inmiddels politiek geneutraliseerde Volksbond organiseert Rondom donderdagavond alvast het eerste verkiezingsdebat onder leiding van moderator Jeroen Reygaert van de VRT. Jeroen is net terug van Parijs alwaar het water hem tot de lippen steeg. Net zoals dat het geval is bij de Ronsese kiezers die de stad in het mooiste dal van de Ronde van Vlaanderen eindelijk uit de dip van foute cijfers willen.

Debat Rondom: Donderdag 8 februari. 20u Volksbond. Gratis entree. Met rioolliedjes van de Ronsese groep Lamaar.

'Bestemming Ronse'. Onafhankelijk verkiezingsdagboek.