22 mei 2018

DE NIEUWE FIERTEL FANIONSOp zaterdag 2 juni stelt N-VA Ronse in Villa Portois aan het Malanderplein haar volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor. De spindoctoren en andere communicanten van de partij hebben duidelijk iets met historisch geladen Ronsese tempels. In het ooit legendarische Park Lagache van Club Ronse meldde de N-VA eerder al dat Brigitte Vanhoutte als eerste vrouwelijke lijsttrekker in de geschiedenis van de Ronsese politiek de lijst zal trekken voor oktober. Op 2 staat Wim Vandevelde. Bij De Maatschappij van Dragers en Bellemannen met of zonder medaille wordt de uittredende OCMW-voorzitter en schepen van Financiën net als het schrijn van Hermes zelf op de schouders gedragen als goed gebekte ‘primus inter pares’. Om het bij het gebruikelijk BDW-idioom te houden. Op 3 staat beginnend bokser Aaron Demeulemeester. Goed voor één eerste match mét al meteen een eerste zege achter zijn naam. In de boksring welteverstaan.

Bij de CD&V Ronse komt er zo te horen voorlopig nog altijd geen presentatie van de hele lijst. Het lijkt daar dus zoals ze dat in Ronse zeggen meer en meer op een 'laasteg kinderbeede’. Want ook na de Ijsheiligen die nochtans afkoeling hoorden te brengen blijft het daar voorlopig bij die ene witte rookpluim voor de onbetwiste lokale paus van de Ronsese christen-democraten Luc Dupont die zichzelf opvolgt als kopman en daarbij rekent op zijn burgemeestersbonus.

Volgens CD&V-Ronse voorzitter Patrice Dutranoit wordt op dit moment wel de ‘laatste hand gelegd aan de lijst’. Die laatste hand... ligt duidelijk niet zo voor de hand. Er is dan wel in de coulissen sprake van een verrassend sterke lijst met voor elk wat wils. 'En ge gaat zien, een heel sterke vrouw op onzen 2'. Het zal nodig zijn. Al was het maar om ‘le transfer du sciècle’ Brigitte Vanhoutte (van CD&V naar N-VA) van antwoord te dienen. Op 3, 4 en 5 zwaaien schepenen Ignace Michaux, Joris Vandenhoucke en Jan Foulon voorlopig vooral met de nieuwe 'schone' Fiertel Fanions naar malkander.

De pijn van het schrijn.
Zoiets zal het zijn.

Moge Hermes zondag
eenieder genezen van
de truken van de ander.

(Illustratie Michel Provost).