09 april 2018

Les Lumières Tamisées.Claire Demortier, Carlos Anckaert, dokter Jean-Marie Hospied en de andere pioniers van Groen Ronse (dan nog Agalev) verslikken zich bij deze in hun wereldkoffie.

‘Pour la toute première fois,
les écologistes de Groen Ronse
se présentent seuls
aux élections communales’.

Zo staat het er, in een zeven kastanjebomen verslindend alle bussenblad van Groen Ronse vanochtend.

In tijden van Twitter is kennis van voorgeschiedenis dus niet langer relevant. Schatte Andy Warhol het wereldberoemd wezen nog in op vijftien minuten, dan wordt hij ondertussen voorbijgesneld door het hic et nunc van elkeen zijn flitsmoment eeuwige roem. Wie nog perspectief zoekt, kan het schudden. Groen Ronse surft bijgevolg dan ook maar - wars van enige Ronsese voorkennis - vrolijk voort in beau langage .

Ave’ dessus
des poils comme ça,
de ci de là m’fi.


De protestbrief van burgemeester Orphale Crucke tegen de Sint-Michielsakkoorden van premier Jean-Luc Dehaene, de brief van burgemeester Luc Dupont aan premier Yves Leterme, de motie van het huidig stadsbestuur aan premier Charles Michel : à la poubelle tout ça. Ziehier het addertje onder het groene gras:

‘Vous connaissez
des Renaisiens non-Belges
qui peuvent
voter en octobre?’

(Bij onze ingoede poësisleraar Hedwig Rosselle kregen we hiervoor een ‘plus est en vous’. Maar bon, soit).

Groen probeert dus eigenlijk met dat Frans alle Albanezen en Chinezen en de eenentachtig (81) andere nationaliteiten van Ronse te lijmen voor oktober.. in de taal van Les Fourberies de Scapin.

Je zal hier maar Pool wezen. Of gaat het Groen in werkelijkheid vooral om de mensen van den ‘bassin méditerranéen’: doorgaans meer vertrouwd met de francofonie van mijn personal hero Albert Camus?

Groen wil dat het stadsbestuur van Ronse bovendien ook nog eens zèlf zo’n lijmcampagne opstart (op onze kosten dus) en hiervoor samenwerkt: ondermeer met de lege kerken en volle moskeeën van Ronse. Bij deze gaat De Verlichting even uit. Les Lumières Tamisées pour les besoins de la cause?

Ik vrees dat ‘Dany Pompier’ zoiets niet echt ziet zitten. Zo te lezen aan een post van hem op Facebook in een reactie op een bericht van de Ronsese N-VA schepen Wim Vandevelde over een zogeheten ‘Islampartij’ die aparte bussen voor mannen en vrouwen wil. Dany windt er heu geen doekjes om. Dany ziet (bij wijze van schrijven) maar één alleenzaligmakende oplossing: ‘Stemverbod aan mensen met een islam geloof'.

Dany Pompier? Connais pas? Ken je voorgeschiedenis, Groen Ronse. Dany en zijn marchandise, dat zijn de diepste spicks & specks van Ronse. De speekies en de leekies de Renaix. Dany staat ondertussen zelf wel elk jaar vroom met zijn eigen geloof in de heiligenpostuurkens die hij er aan de pelgrims slijt, naast de kapel van Kerselare. Tja elk zijn geloof in zijn kiezers en zijn kalanten.

Ien Ronse ees dat iet. Of zoals Albert, één van de legendarische knechten van het Sint-Antoniuscollege, in zijn eigen koetertaaltje had gemopperd: 'La commerce reprend'.