21 december 2017

BESTEMMING RONSE

KETTINGBOTSING
ACHTER DE SJERP
VAN LUC DUPONT
De top vijf van de CD&V lijst Ronse is een casse-tête Chinois. Vooral de zoektocht naar De Vrouw op twee en veelzeggend pijnlijk afwezig op het mannenonderonsje hierboven - is allesbehalve een evidentie. Een paar dames werden extern al aangezocht tot ongenoegen van de oudgediende kandidates op de lijst die zich gepasseerd voelen.

Een paar van die aangezochte dames willen niet zomaar voor excuustruus spelen en eisen in ruil spijkerharde garanties. Variërend van een schepenambt tot een job. Dat laatste is uitgesloten vanwege totally not done en een schepenambt is veel minder evident dan het lijkt.

Bovenaan de lijst staat Luc Dupont die met zijn burgemeestersbonus de partij aan zet moet houden voor de bestuursonderhandelingen. Op twee komt dus de gezochte dame. Die zal al pardoes als nieuwkomer moeten opboksen tegen de concurrentie aan de overkant van de bestuurstafel: Brigitte Vanhoutte van N-VA die daar de lijst trekt voor Wim Vandevelde en Aaron Demeulemeester.

Op de derde plaats van de lijst komt schepen Ignace Michaux. Het razend populaire stemmenkanon wacht een persoonlijk duel met de al even populaire coming copain van velen Aaron Demeulemeester. Ignace Michaux steekt het niet weg dat hij burgemeestersambities koestert. Die legt hij volledig in handen van de kiezers.

Op plaats vier komt de verdienstelijke en charismatische dubbelschepen van sport en cultuur Joris Vandenhoucke die zowel zijn kiezers als zijn partij ter wille wil zijn, perfect leven kan met de hem toegewezen plek en rustig afwacht wat het verder wordt.

Op plaats vijf komt dan eerste schepen Jan Foulon die zijn ambities voor de opvolging van Dupont hard op tafel gooit en de opvolging van Luc Dupont lokaal en boven-lokaal uitspeelt. Jan Foulon voert daarbij zowel zijn juridische opleiding, een globale beleidsvisie op Ronse en een breed netwerk aan.

Alles bijeen dus teveel kandidaten voor iets te weinig te begeven topmandaten. Daar zitten dan ook nog een paar haantjes tussen die het vanzelfsprekend lijken te vinden dat die hard gezochte vrouw dan wel op twee komt staan maar daarom als nieuwkomer niet teveel eisen moet stellen. Geen vrouw die zich daar nog aan laat vangen natuurlijk. En zeer terecht.

De overstap van Brigitte Vanhoutte destijds vanuit de CD&V en Vrouw en Maatschappij naar N-VA zorgt na de eerdere heisa rond het mandaat van Agnes Van Crombrugge deze keer dus voor filevorming achter de sjerp van Luc Dupont. Mét kettingbotsing en openlijk gemelde collaterale schade.

Volgens eerste schepen Jan Foulon die vanochtend zijn ambitie voor het burgemeesterschap van Ronse voor deze blog nog een keer formeel bevestigt, ligt er over de top van de lijst nog niks vast. Overigens kan Luc Dupont met zijn sjerp, gesteld dat hij die na oktober 2018 houdt, altijd nog alle kanten uit. Hem aan de wilgen hangen bijvoorbeeld en hem doorschuiven aan zijn eerste schepen.

Bestemming Ronse. Onafhankelijk Verkiezingsdagboek.