06 oktober 2016

ORPHALE CRUCKE STADION

TUSSEN MARS EN PLUTOVoetbalvoorzitters komen en gaan. De naam van KSK-stichter Orphale Crucke zal op de KSK tribune blijven staan.

Als het verhaal dat ik hier gisteren bracht met erbij de brief waarin de huidige KSK-voorzitter aan Orphale Crucke geld vraagt voor het behoud van diens eigen naam op de tribune (!) één positief effect heeft, dan wel dat het Ronsese stadsbestuur - als eigenaar van het stadion- nog dezelfde dag prompt en zeer passend heeft gereageerd.

Gisteren in de vooravond kwam het immers tot een vruchtbaar positief gesprek tussen gewezen burgemeester en KSK- Stichter Orphale Crucke en Sportschepen Joris Vandenhoucke. Met een mooi resultaat als gevolg.

De naam van Orphale Crucke blijft staan.
Zonder vuige KSK factuur welteverstaan.
Het ‘Stade O. Crucke Stadion
heet voortaan kortweg het:

‘ORPHALE CRUCKE STADION’.


In zijn bekende stijl - of veeleer het gebrek eraan- sneert de huidige KSK-voorzitter in Het Nieuwsblad (dat vanochtend op de nationale bladzijden breed inpikt op mijn onthulling van de bewuste geldbrief) dat 'wie zijn vraag vreemd vindt de voorbije twintig jaar op Mars leefde’.

Tja. En wie van Pluto komt, beseft blijkbaar niet dat je het onmogelijk maken kan om – dan nog in een plat schrijfsel aan een ere- burgemeester van Ronse en de meest populaire ooit - zonder ook maar een elementair beleefdheidsgesprek - voortaan geld te willen voor een terecht eerbetoon dat er ooit volkomen spontaan en bovendien buiten de wens van de betrokkene zelf kwam.

Dit uit dankbaarheid voor het voortbestaan van anders twee gewis ten dode opgeschreven clubs in een mooie fusieclub KSK die de huidige voorzitter geacht wordt te leiden met een minimaal respect voor de founding father ervan, de diepste Ronsese roots en hun hele wordingsgeschiedenis.

Dat het schepencollege zo sterk en op die manier reageren zou, stond misschien niet geschreven in de sterren tussen Mars en Pluto. Maar het is wel een lichtpunt tussen de ‘zwarte gaten’ en al het sterrengruis van de Ronsese petite histoire.

Ik eindig mijn berichtgeving hierover waar ik ze begon. Die eerste steenlegging in die winderige vlakte dertig jaar terug betekende toen niet alleen de redding van Club Ronse en ASSA Ronse en de hergeboorte van het Ronsese voetbal.

Het was bovendien en niet in het minst – de eerste steen vermeldt het - ook de start voor de ontwikkeling van een prachtig eigentijds sportcomplex genaamd ROSCO. Eén van de parels van het nieuwe Ronse.