26 februari 2016

PASSAGESMATURITEITSEXAMEN

Drie operatoren van Cinema Familia halen in het stadsmagazine Inzicht (deze week gratis op onze kosten in alle bussen) herinneringen op aan hun knip-en plakwerk met de bobijnen in de projectiekamer. Bloot-of vrijscènes werden vooraf vakkundig uit de film geknipt: op bevel van de onderpastoor. Achteraf, als de film uit de zaal ging, dienden alle verboden stukjes er weer in geplakt. Voor vertoning elders. In de Concordia of de Ritz of het Feestpaleis, waar ze geen schaar nodig hadden.

Een film als Dokter Vlimmen – met Monique van de Ven - werd eerst bekeken door iemand van de kerkfabriek, de onderpastoor en de toenmalige deken. Om ter luidst riepen ze Knippen! Zoveel scènes werden er uit gemaaid, dat het verhaal niet meer klopte.

Monique van de Ven was in de sixties wat je toen nog ‘een lekker stuk’ mocht noemen. Je moest je haar performances met Rutger Hauer gezien hebben in Turks Fruit van Jan Wolkers, wou je nog mogen meepraten met de ervaren vrijers van Café Memlinc. Daar, aan de paal voor de toog van de Memlinc, werden de vorderingen van je adolescentie zondag na zondag geëvalueerd. De juryleden hoorden je er grondig uit, een schuimende Rossbrau tussen duim en wijsvinger, over je volgens hen grondig foute film-en muziekkeuzes. (Love Story. The Beatles). Terwijl je diep-christelijke thuis dacht dat je het Credo in unum deo aan het meelezen was in de hoogmis. Het was als een maturiteitsexamen. Nu en dan kreeg je een nuttige tip, wie het wel en wie het niet durfde. Je vous parle d'un temps que les moins de vingt ans ne peuvent pas connaître. Met Charles Aznavour nog op de juke-box.Ik zie ze daar bezig met hun schaar en hun plakbandjes. De deken, de onderpastoor en de hoogverheven meneer van de kerkfabriek waren dus eigenlijk de enigen die - samen met hun knippers en plakkers van dienst - de integrale schoonheid van Gods wondermeisje Monique van de Ven te zien kregen. De film zou van hen de aanbeveling Voor Allen meekrijgen. Op de filmaffiches van Soeur Félicité en in De Ronsenaar. A dirty mind is a joy forever. Weg ermee.