18 december 2015

DE RONSENAARS HIER EN NU

LIEFDE VOOR MUZIEKWondermooie celloklanken bij kaarslicht in het koor van de kapel van de Arme Klaren. Het beeld staat op mijn netvlies. Als een scène uit een romantische film die je meeneemt voor momenten dat het licht uitgaat.

‘Halleluja’ van Cohen onder leiding van Pascal Devreese in de protestantse tempel. Het heeft alles om een mens vrolijk te stemmen. Oplaaiend vuur en fijne harpklanken in het ‘Huis van de Mens’. Wat muziekkunstenaars met hun leerlingen vermogen is sterker dan duizend blogstukken.

Op de sprookjestournee staat ook de Grote Moskee waar de imam ons opwacht met woorden van vrede, thee en koekjes. Hij spreekt ons toe in het Frans – zijdelings ook wat Arabisch - en laat zich tolken in het Nederlands. Helaas geen noot muziek: omdat het hier niet mag zo blijkt bij navraag. Door dit – muzikaal- initiatief van de Kunstacademie zullen 600 Ronsenaars voor het eerst kennismaken met de religieuze wereld waarin hij al vijfentwintig jaar de taken van godsdienstleraar en imam combineert. Volgende keer verwacht hij 1600 Ronsenaars over het moskeetapijt.

De grote groep enthousiaste leerlingen toont ons als afsluiter van de avond in de vroegere Muziekacademie hoe diversiteit en integratie écht werken. Zonder tolken. Van hart tot hart. Met niks dan liefde voor muziek.

De weg tuupe is nog hèèl lang als u het mij vraagt. Hij loopt om te beginnen over kennis van het Nederlands, de bestuurstaal van Ronse. En échte wederkerigheid in het bijwonen van elkaars activiteiten.