19 oktober 2015

JOKE EN DE WAANZIN

SCHAUVLIEGE VERLEENT VERGUNNING
VOOR SMURRIE IN LOUISE-MARIE
Van een helaas collateraal zwaar vervuilde bron verneem ik dat Vlaams milieuminister Joke Schauvliege het stort van Louise-Marie toch gaat laten vol smijten met smurrie. Ondanks het hardnekkig verzet van het Ronsese stadsbestuur en diverse milieuverenigingen. Vorige week verkondigde Schauvliege nog dat ze af wil van 2000 Vlaamse afvalstorten en die in totaal 88 vierkante kilometer stort wil laten opgraven, recupereren en te gelde maken. Zo dat ze kunnen worden omgetoverd tot parken, woon-of bos- en recreatiegebieden. ‘Landfill Mining’ heet zoiets. Als ik de logica van Schauvliege een beetje probeer te volgen, gaat ze dus Louise-Marie eerst laten vol proppen met smeerlapperij om het stort dan weer af te laten afgraven, te gelde maken om er een park-of woongebied van te maken.

Er hebben er zich hier in Ronse al voor minder laten belezen door Hermes. Toen Agnes Van Crombrugge nog schepen was, nodigde ze Joke Schauvliege uit in de ere-koets van de Fiertel. Zo kon ze zelf kennis maken met het mooiste dal van Vlaanderen dat ze nu laat verknallen. ‘Landschap Ondermijning’ heet zoiets.


ER IS NOG PLAATS
IN HET ZOTTENBOEK
Dit weekend onthulde en presenteerde de aloude gerespecteerde Maatschappij der Dragers van de Fiertel een opmerkelijke sculptuur van Jan Demeulemeester uitgewerkt door diens goede vriend de Ronsese (edel)smid Frank Waeterloos waarin Sint-Hermes de duivelse krachten aan de ketting heeft. Voor hele eventjes zo blijkt nu.

Dat knap kunstwerk heet 'Waanzin'. Het wordt nu per opbod te koop aangeboden voor de werking van de Dragers. Ik stel voor dat Joke het werk sebiet koopt met de opbrengst van de 'Landfill Ondermijning' van Louise-Marie om haar ministeriële desk mee te sieren. Zo kan ze zich dag na dag herinneren hoe ze het groenste dal van Vlaanderen als Minister van Natuur en Omgeving verontreinigde.

Let wel: het kunstwerk van Jan & Frank is voor eenieder die van Ronse, parel van de Vlaamse Ardennen houdt sowieso al van onschatbare emotionele waarde. ’t Is maar dat Schauvliege niet moet denken dat ze hier kan afkomen met wat wisselgeld van de afvalbaronnen die ze met haar vergunning ter wille is. De Stad Ronse zou nu – zo hoor ik - naar de Raad van State trekken en - andermaal - een schorsingsbesluit overwegen om deze Waanzin tegen te houden.

Ik ben onlangs eens met een van mijn kleinzoontjes in de wondermooie crypte onder de Sint-Hermeskerk gaan rondneuzen. Ik kan het Schauvliege bij deze bevestigen: er is nog plaats zat in Het Zottenboek van Hermes. Ik zal haar bij de belezing met graagte eigenhandig helpen besprenkelen vanuit die exorcisten kijk-nis met de gewijde vervuilde waters van Louise. Bij wijze van zuiveringsritueel.

(Foto 'Waanzin': met dank aan Fabrice Gevaert.)