13 oktober 2015

DE NUIZE VAN LUC DUPONTOp 5 december organiseren VTM, Q music en Belfius de eerste Rode Neuzendag . Eén op vijf Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen vaak met zware gevolgen. Heel wat jongeren vinden of krijgen daarbij nog niet de zorg die ze nodig hebben. De initiatiefnemers willen daar samen verandering in brengen. Door te lachen en gek te doen. Rode Neuzen Dag wil aldus het taboe doorbreken en met humor de problematiek bespreekbaar maken. Dat deed gisteren ook Koen Haelters van de Ronsese socialisten op de gemeenteraad. Of de raadsleden eventjes voor dit goede doel samen op de foto wilden met rode neus?


Geen probleem vond meteen burgemeester Luc Dupont. Maar er bleek wel een klein praktisch de pers was namelijk al weg. Geen probleem vond daarop dan weer Koen Haelters. Dan kon er wel een foto genomen worden met zijn eigen Ipad, door Pol Kerckhove.

De humor in het beeld hierboven zit bijgevolg in het detail dat Luc Dupont 'zijn' rode neus... op zijn microfoon heeft staan. Denk vooral niet dat Luc Dupont heel dat rode neuzen gedoe eigenlijk niet moet. Bijvoorbeeld omdat een paar socialistische touwtjestrekkers achter de schermen na de vorige verkiezingen zijn leiderschap aan hun rode neus lapten en Gunther Deriemaeker in het gat duwden om met de N-VA te gaan praten teneinde Dupont de poten van onder zijn burgemeestersstoel te zagen, de Ronsese kiezers een rode neus te zetten en hun aloude machtspositie nog maar eens met een nieuwe Ronsese Dageraad achter de hoogten van het rood oosten te bestendigen.

Wa zoetie wui! Luc Dupont toonde zich integendeel meteen akkoord met deze goed bedoelde to-taal onschuldige actie. Alleen: iedereen vult als vrije mens nog altijd zèlf in hoe en waar hij zijn humor… invult. Humor laat zich namelijk door niks of niemand dicteren. Wie Luc Dupont wat kent, weet al langer dat hij er een heel coole vorm van Britse humor op nahoudt. Vrijdag relativeerde hij bijvoorbeeld dat hele opgefokte Zoute Rally gedoe in de Passage nog gevat als: ‘De Place M’as Tu Vu in Ronse’.

Ho ja: er zijn ook wel schepenen die u niet op de bovenstaande foto ziet. Het ene goede doel dient namelijk het andere niet. Maar Hoop doet leven. Tuupe vuir Ronse. Mei oof zonder ne ruuen nuize.

(Foto: Copyright Pol Kerckhove).