06 oktober 2015

BLOGNOTE

RONSESE TOPVORSER
BRENGT INTERNATIONAAL
KANKERONDERZOEK IN KAART
Barbara Vanhoecke is Ronsese, oud-leerlinge van het Mariacollege en postdoctoraal onderzoeker aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent. Ze studeerde er chemie en biochemie en behaalde er vervolgens een doctoraat in de Medische Wetenschappen. Ze heeft een Internationaal Marie Curie fellowship op zak waarmee ze twee jaar aan de Universiteit van Adelaide (Australie) verbleef. Ze verrichtte er onderzoek met de vermaarde Mucositis Onderzoeksgroep van Prof Dorothy Keefe. In 2014 werd ze geselecteerd om deel te nemen aan de prestigieuze Nobel Laureate Meeting in Lindau, Duitsland. Barbara is auteur van meer dan veertig wetenschappelijke publicaties en mede-uitvinder van twee patenten. Een groot deel van Barbara’s onderzoek concentreert zich op borst- en darmkanker en het onderzoek naar het milderen van bijwerkingen van kankerbehandelingen zoals chemo- en bestralingstherapie. Op dinsdagen 13, 20 en 27 oktober telkens om 20u00 in CC De Brouwerij Priesterstraat 13 brengt ze op vraag van Davidsfonds Ronse een stand van zaken omtrent de voortschrijdende verwezenlijkingen in het kankeronderzoek.

HOOG BEZOEK
VOOR DAVIDSFONDS
IN CC DE BROUWERIJ


Barbara Vanhoecke: De ‘oorlog tegen kanker’ die in Amerika in de jaren 70 met veel heisa van start ging heeft gefaald. Ook bij ons blijft het aantal nieuwe kankerpatiënten alarmerend stijgen ondanks alle preventiecampagnes en screeningsprogramma’s. Daarom moeten we ons durven afvragen hoe dit komt en of er hoop is voor de toekomst. Het antwoord ligt niet voor de hand maar door de verworven inzichten via wereldwijd baanbrekend wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen decennia kon een deel van het complexe kluwen ontrafeld worden. Tijdens deze 3-delige lessenreeks proberen we een antwoord te geven op enkele basisvragen rond kanker. We starten met het ontkrachten van hardnekkige mythes die rond kanker bestaan opdat angstgevoelens en verkeerde beeldvorming zouden plaatsmaken voor gefundeerde hoop. In een tweede deel bespreken we de huidige behandelingsvormen en de nieuwe therapieën die in de onderzoekspijplijn zitten. In een derde deel sluiten we af met een boodschap van hoop. Wat kunnen we doen om de cijfers naar beneden te halen, zowel als individu, behandelende arts, onderzoeker en als maatschappij. We moeten beseffen dat de strijd tegen kanker enkel een kans maakt als die geruggensteund wordt door een collectief bewustzijn en een constructieve aanpak vanuit elke hoek.Interactie met het publiek

Bij elke uiteenzetting gespreid over drie avonden wordt er telkens ruim tijd voorzien voor interactie met het publiek. Toegang: €5 per avond voor leden van het Davidsfonds en €8 per avond voor niet-leden. Bevestiging van je aanwezigheid gewenst via ronse@davidsfonds.net.