21 september 2015

PASSAGES

HET PRACHTIG PALIMPSEST VAN ERIC DEVOSZijn studiestek onderaan de Kasteelstraat doet me onweerstaanbaar denken aan die bibliotheek in ‘De Naam van de Roos’. Wie naar hem luistert, ik had onlangs dat genoegen , laat er desnoods de dis voor. Eric Devos, nomen est omen, gaat verder snuffelen dan waar anderen het voor bekeken houden. Het bezorgt hem een indringende kijk op Ronse, op de Oude Vrijheid en de Ommegang langs galgen, verdoken grafheuvels (tumuli) betekenisvolle bomen en voor-christelijke bakens lang voor de al dan niet door de Franse revolutie verwoeste veldkapellen en huidige stops.

Wie er zijn gesmaakte bijdragen in de Annalen op naleest of zijn parel ‘Behoet mine zinnen’ (met Ludo Collin) naar aanleiding van ‘1150 jaar Hermes in Ronse’ weet uit welk vat vol eruditie Eric Devos tapt om al zijn opgestapelde kennis fijntjes te larderen met hier en daar een voorzichtige hypothese die de behoedzame historicus in hem typeert en vooral legitimeert als referentie. Verwacht van hem geen boude ondoordachte uitspraken wel verrijkende denkpistes en voorzichtige suggesties. Over de met christelijke schroom stiekem dicht gemetselde restanten van de heidense cultus van Dionysus in Ronse bijvoorbeeld.
Altijd weer opnieuw verrast Eric Devos ons aldus met zijn frisse (‘alternatieve’ ) kijk op oude Ronsese mythen, sagen en volkse verhalen. Op die manier wordt het, bovenop zijn berg bijeen gegraven eruditie voor zijn lezers (of luisteraars) dan puur genieten. Over de weerwolf in het Muziekbos die er geen was. Over de afrekening van een stroper met de boswachter in volle Fiertel boven de Kraai. Over boel en miserie op de Sint-Hermeshoeve. Over grand bazar op de markt tussen de baljuw van de Oude Vrijheid en die van Ronse. Als een prachtig palimpsest serveert Eric Devos ons aldus zijn boeiende diepe kijk op de eigenheid die we als Ronsenaars delen. Maakt niet uit van welk oud en nieuw geloof of obediëntie.

Deze keer belooft het resultaat ons, ook volgens de verzamelde geschiedenisfreaks-gilde boven de Van Hovestraat (het lijkt me daar echt wel zo’n stofferige set voor filmopnamen van de Da Vinci Code) noch min noch meer de ultieme alternatieve geschiedenis te brengen van het middeleeuws Ronse. Al wie van dat diepe authentieke Ronse houdt, tegen alle waan van de dag in, kan er alleen maar samen met mij naar uitzien.

Het boek 'Het middeleeuws Ronse'. 'Een alternatieve geschiedenis' wordt op 29 november voorgesteld in de trouwzaal van het stadhuis ter gelegenheid van 775 jaar stadskeure van Ronse. Een hebbeding voor elke die hard Ronsenaar van hier of elders. Ongetwijfeld.

‘PASSAGES’. Blogboek-notities.

(Op de foto ziet u Eric Devos voor de Ronsese deken Michel T’Joen. Hij wordt omringd door eerste schepen Jan Foulon en ere-schepen Agnes Van Crombrugge. Rechts op de foto de betreurde Robert Dussart. Meer informatie over de presentatie en verdeling van dit boek volgt via de stadsdiensten).