31 maart 2015

DE RONSENAAR HIER EN NU

ALS HET IN ANTWERPEN STORMT
(Z)WAAIT ER WAT IN RONSE…


KLACHT LAHLALI VERSUS DE WEVER
SPLIJT RONSESE MEERDERHEID
Namens ondermeer een Marokkaanse Mensenrechtenorganisatie, dient advocaat Abderrahim Lahlali vandaag klacht in tegen Bart De Wever bij het Antwerpse parket. ‘Het kan niet dat de machtigste man van België volledige bevolkingsgroepen diaboliseert’, aldus Lahlali in diverse media.

De N-VA voorzitter had vorige week in Terzake gezegd dat behalve racisme ook ‘negatieve ervaringen met sommige bevolkingsgroepen’ een realiteit zijn. De Wever noemde daarbij de Marokkaanse Berbers. Volgens Lahlali legde Bart De Wever bovendien een causaal verband tussen Berbers enerzijds en terrorisme en criminaliteit anderzijds waardoor hij een angstbeeld van een bevolkingsgroep creëert. De Wever intimideert daarmee volgens de advocaat één deel van de bevolking. ‘Zijn uitlatingen zijn niet onschuldig. Hij is de machtigste man van het land. Hij is burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen. De partij waarvan hij voorzitter is, leidt de Vlaamse en de federale regering. Bovendien hebben zijn partijgenoten in de regering gezegd dat ze zijn uitlatingen steunen’.

Er wordt wel geen klacht ingediend tegen N-VA, zoals destijds tegen het Vlaams Blok. 'De N-VA is een democratische partij, met een democratisch programma’, aldus Lahlali.Evenmin wil hij met de klacht tornen aan de vrije meningsuiting. 'Dat is een onschendbaar basisprincipe. Maar er zijn wel limieten. Racistische uitspraken zijn nu eenmaal strafbaar."

WEDERZIJDS WANTROUWEN

In zijn ander publiek bestaan is Abderrahim Lahlali fractieleider van CD&V Ronse. Sinds de breuk met de Ronsese socialisten vormt de CD&V een meerderheid met …de partij van Bart De Wever. De advocaat mag hier dan nog perfect en gewoon zijn job doen in het kader van de grondwettelijk beschermde scheiding der machten, deze mix van politiek binnen de raadszaal en de rechtsgang over politiek geladen uitspraken die hier op gang komt erbuiten, kan en zal niet zonder gevolgen blijven voor de entente binnen de Ronsese meerderheid.

Hierbij even ter herinnering dit. De klacht die voormalig Vlaams Belang boegbeeld Erik Tack (overigens vanuit de oppositie versus meerderheid) indiende tegen Luc Dupont in verband met de verhuizing van de politiekazerne heeft sowieso al heel diepe wonden geslagen op het menselijk vlak. Je moet je daarbij voorstellen hoe - de overigens achteraf volkomen vrij gepleite - burgemeester Luc Dupont van CD&V zich door die klacht als advocaat diende te gaan verantwoorden op het bankje van de Oudenaardse rechtbank, als het ware zijn dagelijkse eigen werkplek.

Nu komt die klacht, weliswaar op vraag van derden buiten de Ronsese raad, van een advocaat binnen de Ronsese meerderheid zelf tegen de partijvoorzitter van één van de eigen bestuurspartners. Het gaat daar in dat schepencollege van Ronse heel gezellig worden... Nu hebben niet alleen meer ‘de Ronsese sossen het gedaan’ maar voortaan ‘de tjeven ook’. Met hun eigen fractieleider dan nog die het toch wel aandurft klacht in te dienen tegen De Slimste Mens hem zelve.

RONSESE SOSSEN TERUG VAN WEG GEWEEST

Bevorderlijk is dat alles zeker niet voor de verdere vlotte samenwerking. Zeker nu die uitgestelde opvolging van Luc Dupont er in ijltempo zit aan te komen. De door de N-VA hier constant verguisde en gebashte socialisten van Ronse die zichzelf door een onbegrijpelijke egotrip buiten spel hebben gezet, komen daarmee nu zelf weer helemaal in beeld als … alternatief voor een verlengd CD&V-burgemeesterschap in 2018. Dan moeten die Ronsese socialisten wel eerst klare wijn schenken in eigen rangen. Echter én vooral voor de proppen komen met een stevig verruimd progressief front. Misschien onder het motto:

'Laat Ronse niet rechts rotten.
Kies de gulden middenweg'.


Zeker nu Groen-schepen Wouter Stockman zichzelf, bij gebrek aan de beloofde mobiliteit en vooral assertiviteit, helemaal heeft klem gefietst. Het wordt nog een heel spannende Ronde van Ronse. Benieuwd wie de eindspurt inzet. Of wordt het eerst nog wat surplacen in verdoken wederzijds wantrouwen?

We can't go on together
With suspicious minds
And we can't build our dreams
On suspicious minds (Elvis Presley)