28 januari 2015

VINTAGE VRIJHEID

LES CHAMPS DU PERSONNEL PLUMé.Ze gaan een magnifieke nieuwe boulevard trekken: van Broeke tot aan de Olifantstraat. Met aparte fietspaden en veel groen. Aan de kruising met de Bredestraat gaan ze een pleintje trekken. Zoals ze er ook eentje willen maken aan het rondpuntje voorbij de moskee in de Van Wingenestraat waar ze trouwens ook een paar zogeheten fietststraten gaan trekken.

Volgens het mobiliteitsplan blijken die fietsstraten dààr absoluut prioritair. In de drukke Zonnestraat, Engelsenlaan ….en Ninovestraat dus blijkbaar niet. Daar mag je als schoolgaande fietster tussen de camions ongehinderd voort je leven riskeren.

Een fietsstraat is een straat waar je als fietser op een goedkope manier de indruk wordt voorgelogen dat je veilig bent. In de Molendam mogen de botte stenen ondertussen voor wielbreuken blijven zorgen, als je eerst je leven hebt geriskeerd op dat 'voorlopig' vervanggevaarte naast de passerelle.

Ze gaan ook een nieuw zwembad bouwen, het ouwe lekt. En aan het Rosco gaan ze een parking aanleggen die doorsteekt naar de sportzone en de Finse piste, die ze met anderhalve kilometer gaan verlengen.

Beneden de Kruissens gaan ze een parking aanleggen die doorsteekt naar de Oude Vrijheid langs de oude Familia.

Een nieuw administratief centrum in het stadhuis bouwen ze niet. Niet echt aangewezen op een moment dat elk personeelslid van Ronse 550 euro per jaar uit de zakken wordt geschud ‘om de pensioenen verder te kunnen betalen’.

‘Ronse krijgt eigen Champs Elysées’ titelt Het Laatste Nieuws vandaag. Met hun boulevard willen ze tegelijk hun Stadstuin promoten én betrekken ze De Ververij mee in het globale renovatieplan van de Oude Vrijheid.

Het pompstation verdwijnt daar helemaal. Maar het kan wel nog even duren, eer de pomp zelf tegen de vlakte gaat. Een van de eigenaars crashte onlangs in een helicopterongeval. Het geeft juridische vertraging.

Juridische vertraging is er ook wat verderop met de niet verleende bouwvergunning van de - bij de fidele lezer niet onbekende- BVBA Residas. (Ninoofsesteenweg 573, met als kadastrale omschrijving afdeling 2, sectie C, nummer 1154W2). Maar dat is een ander verhaal dat om verduidelijking voor de wakkere burger vraagt. Eentje van peperdure Brusselse advocaten die door de administratie van Ronse worden ingehuurd vanwege het grote 'gelijk'.

Nu er gekozen is voor een nieuw zwembad, leeft er binnen de meerderheid een steeds hardnekkiger denkpiste om het TIO3 een betere bestemming te geven. Het kostte handenvol geld en het draait daar vierkant.

In dat geval zitten ze het stadspersoneel dan niet alleen flink in de zakken: ze denken er ook nog aan (enfin een deel van de meerderheid dus) om ze te ‘herlocaliseren’ buiten de stadskern. De omgekeerde wereld. Als het zieltogende OCMW niet naar het stadhuis komt, dan kan het stadhuis naar het OCMW komen...

Misschien kunnen ze die protserige Champs-Elysées-plannen maar beter wat bescheidener Le Boulevard du Personnel Plumé noemen.

Vintage Vrijheid. De Ronsenaar(s) hier en nu.